Финансовата терапия не е само за хора, които се борят

...
Финансовата терапия не е само за хора, които се борят
Коментари Харесай

Подложете се на финансова терапия и управлявайте по-мъдро парите си

Финансовата терапия не е единствено за хора, които се борят с парите - тя е за всеки, който желае да разбере по какъв начин мислите им въздействат върху банковата им сметка. Освен че ви оказват помощ да управлявате бюджета си, да инвестирате парите си и да намалите финансовия риск в живота си, някои финансови съветници концентрират работата си върху това да оказват помощ на клиентите си да развият по-здравословно мислене към парите, тъй че да могат да посрещнат своите финансови цели и живейте по-балансиран живот.

Финансовият консултант Дейв Лоуъл от Юта назовава тази тактика „ финансова терапия ” и споделя, че това е помогнало на доста от клиентите му да получат надзор над някои области от живота си, в които в миналото са се чувствали безсилни.

Финансовата терапия нормално е неофициален диалог, който клиентите водят със своите финансови съветници или финансови терапевти по отношение на привички и мисловни настройки, които могат да пречат на техните финансови цели или да причинят спор или злощастие в живота им. По принцип този диалог проучва какво вярвате в парите и по какъв начин тези убеждения въздействат на вашето държание.

„ Често най-хубавият метод да извършите това е да се върнете обратно и да разгледате някои от най-ранните си мемоари с пари и какви уроци сте научили. Например, може би вашите родители нормално заплащат сметки късно, вие изпитвате възприятие на неустановеност към вашия бюджет. Разбирането на тези несъзнателни убеждения ще ви помогне да разберете какво да вършиме с парите си и какви са страстите, които произтичат от това “, споделя Лоуъл.

Истината е, че парите и страстите ни са неразривно свързани. Финансовата терапия не се концентрира върху финансовото ви положение, а дава отговор какво стои зад вашето финансово поведение. Разбирането на тези страсти ще ви помогне да придобиете визия за вашите привички, тъй че в последна сметка да ги измененията към по-добро.

„ Какво ни пречи да преминем на идващото равнище и да изградим същинско благосъстояние? Финансовата терапия проучва подсъзнателните убеждения, които имаме за парите, с цел да можем умишлено да ги надхвърлим и да действаме по-рационално ”, споделя Лоуъл.

Финансовата терапия включва полемики към работата, взаимоотношенията и щастието. Съветникът по финансовите въпроси Лоуъл споделя, че постоянно вижда спор сред двойки, в който всеки сътрудник има лично спорно разбиране за парите, което може да докара до значителен финансов стрес.

Друг проблем, който вижда постоянно е прекомерното харчене, което съгласно него нормално е резултат от настройките на хората, че харченето на пари ще ги създадат по-щастливи. По думите на Лоуъл, някои от клиентите му постоянно мислят, че ще бъдат щастливи, в случай че минат избран висок приход. Той, обаче, поучава да се замислите дали облагата си заслужава жертвите, които сте дали, с цел да постигнете задачата си.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР