Финансовата рамка на европрограмата Околна среда 2021-2027 г. за България,

...
Финансовата рамка на европрограмата Околна среда 2021-2027 г. за България,
Коментари Харесай

Във ВиК ще отидат близо половината от европарите за околна среда до 2027 г.

Финансовата рамка на европрограмата " Околна среда " 2021-2027 година за България, задачите в нея и разпределянето на средствата по браншове са утвърдени от работна група. Това е станало след обществени обсъжадне и отразяване на мненията и рекомендациите, оповестиха от екоминистерството в понеделник. Заложените цели са по-зелени и по-устойчиви, показват от ведомството. Програмата, която е разработвана две години, е предходна сполучливо и екологична оценка.

Общият бюджет на оперативната стратегия е 1 531 590 093 евро, които се планува да отидат за продължение на предходните цели за възстановяване на ВиК инфраструктурата и качеството на атмосферния въздух, екологосъобразно ръководство на отпадъците и запазване на богатото ни биоразнообразие. Предвидени са средства и за предварителна защита и ръководство на риска от наводнения, свлачища и горски пожари.

Над 715 млн. евро (1 399,23 млн. лева.) ще бъдат разходвани за разширение и рационализация на ВиК инфраструктурата за към този момент консолидираните региони Велико Търново, Габрово, Плевен, София-град, София-област, Търговище, Хасково и Добрич. Ще бъде допустимо кандидатстването за евросубсидия за създаването на районни прединвестиционни изследвания за регионите Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград след тяхното консолидиране.

Следващите по величина средства са за понижаване замърсяването на въздуха, поради което против България се води дело от Европейската комисия. Над 395 млн. евро (773,47 млн. лева.) ще бъдат ориентирани към ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания от битово отопление и превоз, за справяне с вторичното разпрашаване, възстановяване на мониторинга на качеството на атмосферния въздух.

Над 312 млн. евро (611.49 млн. лева.) са за оползотворяване на отпадъците посредством поощряване на прехода към кръгова и основаваща се на дейно потребление на ресурсите стопанска система. Ще се финансират системи за разделно събиране и преработване на биоразградимите боклуци, центрове за разделно събиране и подготовка за повторна приложимост и корекция, рекултивация на депа, осведомителни и разяснителни акции и други

За запазване на биоразнообразието, за развиване на мрежата " Натура 2000 ", както и за запазване и възобновяване на екосистемите отвън мрежата са заложени 132,47 млн. евро (259,09 млн. лв).

Предвиждат се още средства за битка с горските пожари, за създаването на цифрови модели, разбори и прогнози по отношение на климатичните промени и други.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР