Финансовата рамка е 36,6 млн. лв. – с около 15

...
Финансовата рамка е 36,6 млн. лв. – с около 15
Коментари Харесай

Кметът Тихомир Янакиев представи бюджета на Созопол: Мащабни проекти преобразяват общината

Финансовата рамка е 36,6 млн. лева – с към 15 % по-висока по отношение на предходната година

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев показа  амбициозния бюджет на Общината за 2023 година Това се случи по време на изключителната сесия на Общинския съвет през днешния ден. Той е уравновесен, само че с доста планове, които ще преобразят общината, излиза наяве от заложените средства в финансовата стратегия. Финансовата рамка е 36,8 млн.лв., което е с малко над 15 % по отношение на предходната година. Предвидени са пари за поправки във всяко обитаемо място, ще бъдат и приключени тези, които към този момент са стартирали. 

Общинските съветници имат време да се срещнат с финансовата рамка, която ще гласоподават на последното за мандата съвещание на 19 септември. 

Пред Флагман.бг кметът Тихомир Янакиев изясни в резюме най-важните от Бюджет 2023 акценти:

„ Бюджетът беше показан, съгласно мен, в ненормална обстановка. Сега е 4 септември, следва да се гласоподава след средата на месеца. Което за мен персонално, като кмет, не е обикновено. Направих си труда да се върна обратно в годините да ревизира дали е имало сходни обстановки. Не видях такава. Няма значение, работим в обстановката - такава каквато е. Акцентира се главно на плановете, които бяха осъществени през настоящата година и следва да бъдат довършени, а точно:

Реконструкцията на мост над река Равадинска, в размер на 712 хиляди лева. 

Реконструкция на улиците „ Виа понтика “ в Созопол - там имахме отпуснати средства за първия стадий, чакаме втория да се довърши. Общата стойност ще бъде към 3 млн. лева В случая ние сме заложили към 1,5 млн. лева. 

Пенсионерският клуб в Атия - 60 хил.лв. 

Изграждане на улиците „ Ал. Пушкин “, „ Велека “ и „ Родопи “, „ Кондолов “ в град Черноморец. Знаете - изградихме четири улици. „ Пушкин “ е на стойност 133 хиляди лева „ Велека “ – 112 хиляди лева, „ Родопи “ – 236 хиляди лева „ Кондолов “ – 122 хиляди лева. 

Проектиране и създаване на втора клетка на водоема в село Индже челник на стойност 150 хиляди лева Там обстановката с водоснабдяването, изключително през летния сезон, е извънредно сложна и би трябвало да се мислят за решения, които да обезпечат локалното население с непрекъсната питейна вода. Ние работим в тази посока.

Изграждане на канализационна мрежа в с. Атия. Тук сме планували 73 хиляди лева, тъй като има и процедура по Закон за обществените поръчки за избор на реализатор, компания, която ще чертае плана. Те са малко под 200 хиляди лева, само че тук са заложени 73 хил.лв., които ще бъдат изхарчени през тази година. 

Изграждане на канализационната мрежа в село Росен – 131 хиляди лева. 

Изграждане на ПСОВ в село Росен - 190 хиляди лева. 

Ние сме заложили в този бюджетен сезон няколко плана, които не са забележими, само че те след това ще бъдат база за дейности за създаване на канализация и пречиствателна станция в селата Атия и Росен. 
Изграждане на площадки за подземни контейнери в Созопол и Черноморец на обща стойност 790 хиляди лева Ползваме парите от очисленията по член 64 60 по Закона за ръководство на отпадъците, които внасяме в Регионална инспекция за опазване на околната среда, след което посредством планове, които касаят сметопочистване, транспортиране и дефиниране на боклуци, ние ги усвояваме. Аз като станах кмет бях заварил един дълг от към 2 млн. лева по това перо. Но това към този момент е зад тила ни.

Паркинг „ Люлин – обща стойност 432 хиляди лева Изключително сложен обект се оказа, защото се натъкнахме на твърди скали по време на строителните действия, само че ще се оправим и там ще обезпечим над 40 нови паркоместа. Един от главните проблеми на Созопол е тъкмо това. 

Фитнес площадка в село Зидарово - 30 хиляди лева. 

Автобусната спирка в град Черноморец, която към този момент завършихме, следва другата седмица разкриване. 210 хиляди лева е цената, заложена в тазгодишния бюджет “, изясни Тихомир Янакиев.
Община Созопол няма неизплатени отговорности. 

„ Поддържаме уравновесени бюджети, стараем се в края на бюджетните интервали да имаме наличия по сметките, които да обезпечават цялостното действие на Общината. И като цяло можем да кажем, че финансовата ни база е напълно друга от това, което беше преди четири години “, означи още Янакиев.

Той седна на кметския стол с обемна стратегия, само че завари Община с големи задължения. В първите години на мандата се опитваше да балансира сред това да осъществя започнатите планове, заложени в нея - с разплащането на отговорностите. След 4-годишно ръководство Тихомир Янакиев и екипът му могат да се похвалят с финансово постоянна Община и изпълнена стратегия. 

„ Една част от акцентите, които бяха в нея, ние сме изпълнили. Говоря за инфраструктурни планове, спирката в Черноморец. Това, което не успяхме, са главно две неща – едното е автогарата в Созопол. Там към момента не сме получили черно на бяло утвърждението. Имаме заричане и сега, в който стане факт, ще го разглася. Лошото е, че там ние бяхме подготвени с парите, само че в резултат на забавянията, които Националният институт за недвижимо културно завещание ни аргументи, ние пренасочихме средствата към други планове. Отделно загубите, които поносим, по калкулации на сътрудниците, са в размер сред 200-300 хиляди лева на година. Другото, което не успяхме, е по този начин наречената Морска гара. Оказа се, че парцелът, който бяхме планували, по някакъв метод е станал частен “, сподели кметът.

Той анонсира и няколко плана, с които Общината е подготвена и ще кандидатства за финансиране.

„ Спечелихме план за ремонт на учебното заведение в село Росен, следва скоро да подпишем и контракта. Кандидатстваме с много планове, един от тях е реорганизация на Амфитеатъра. Тъй като следващата година е 40-ото юбилейно издание на Аполония, желаеме да посрещнем празниците, както и всички останали културни събития, с актуализирана открита зала. Ремонтът включва нови седалки, нови гримьорни, тоалетни, съблекални, осветяване, озвучаване, оградителни уреди към Амфитеатъра. Проектът е по ИНТЕРРЕГ дружно с нашите сътрудници от община Визе, Турция. Искрено се надявам до края на месеца да имаме изясненост дали ще бъде утвърден. Частта на сътрудниците ни също е доста хубава. Нещо идентично, ориентирано към културата “, изясни градоначалникът.

Общината има към този момент план за реорганизация за рационализация за учебното заведение в Созопол, за улици в селата Равадиново и Росен и други

„ Имаме доста огромна планова подготвеност. Големият проблем през всичките тези 4 години - интервалът 2021-2027 година по европейските стратегии отвори едвам в този момент. В средата на 2023 година Много хора, които не са наясно, питат какво става с европроектите, а те просто не бяха отворени “, сподели още Янакиев.

По отношение на туристическия сезон кметът означи, че в Созопол също има спад, само че той е дребен.

„ Спрямо предходната година, ние сме с по-малък туристичеси налог с към 1400 лева, което не е огромен спад, а пренебрежимо дребен. Но се регистрира смяна в профила на туристите. Има повече младежи и по-малко фамилии с деца. Това оказва въздействие, защото тези хора посещават най-вече нощни заведения, питейни заведения, кафенета, хранят се в дюнерджийници и баничарници. Посещават по-малко културни събития, обекти, в които се оферират сувенири и т.нат. Това е новият профил на туристите. Но на всички би трябвало да се обърне уместно внимание и би трябвало да бъдат обгрижвани. Хората, които се занимават с този бизнес, дават всичко от себе си, да обезпечат сезона. В началото се направиха доста отрицателни акции за българското Черноморие – разгласиха се касови бележки със скъпи супи и ястия. Ние им показахме, че има и евтини, и скъпи места. За всеки усет би трябвало да има ниша. Има хора, които търсят скъпа храна и я намират. Има такива с по-скромни възможнсти, желаят по-евтино, те намират своите места. В Созопол предлагаме за всеки джоб по нещо. Сезонът беше на приливи и отливи, само че пък на Джулай морнинг тази година видях толкоз доста хора, колкото в никакъв случай през живота си не съм виждал в Созопол. От негативите би трябвало да изкараме позитив и да гледаме да се изправим “, безапелационен бе в заклюение кметът. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР