Финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за

...
Финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за
Коментари Харесай

За деня на детето: Значително увеличение на помощите за подкрепа на деца

Финансовата помощ за предварителна защита на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в фамилна среда ще се усили доста от 1 юни 2023 година , оповестиха от Министерство на труда и обществената политика /МТСП/. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за протекция на детето, които бяха утвърдени от държавното управление.

Съгласно промените размерът на финансовата поддръжка, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на беднотия за съответната година, а не както е сега с обезпечения най-малък приход. Общият размер на еднократната помощ за предварителна защита на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в фамилна среда , както и за развъждане при близки и родственици и в приемни фамилии, ще бъде до двукратния размер на линията на беднотия.

Това ще увеличи оптималният общ размер на помощта до 1008 лв. , което е с 258 лв. или с над 34% повече от настоящия й размер. Помощта ще може да се дава до 6 пъти в годината, а не както е в този момент – до четири пъти. Еднократната помощ за предварителна защита на изоставянето ще може да се изплати незабавно след издаването на заповедта за нейното разпределяне. Ще се усилят и месечните средства за развъждане на деца , настанени в фамилии на родственици или близки или в приемни фамилии.

С измененията се регламентира, че през първата година от следосиновителния интервал визитите от представител на Дирекция „ Социално подкрепяне “ в осиновителното семейство ще са ежемесечни, а през втората година – най-малко по веднъж на три месеца. Прецизират се и наредбите, касаещи Националната осведомителна система, поддържана от Държавната организация за протекция на детето, и текстове, свързани с възнагражденията на професионалните приемни фамилии .

Правителството също одобри седмо изменение на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, с което се обезпечава финансов запас в размер на 47,5 млн. лв. по механизма REACT-EU. Средствата ще се употребяват за финансиране на мярка „ Подкрепа за налична сила “ SAFE, по която към 320 000 семейства от уязвимите групи ще получат еднократна помощ от 148,35 лв. , с цел да покрият разноските си за електрическа и топлинна сила.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР