Финансовата подкрепа за пчеларите по мярката de minimis е прекратена,

...
Финансовата подкрепа за пчеларите по мярката de minimis е прекратена,
Коментари Харесай

Прекратиха финансовата помощ за пчеларите по de minimis |

Финансовата поддръжка за пчеларите по мярката de minimis е прекъсната, съобщи БНР.

Причината е в изразходването на всички средства през миналата 2020 година. Още при започване на юни служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков заяви, че таванът по мярката за тази година е доближат и тя не може да бъде употребена.

Тогава Бозуков прикани земеделските стопани да се записват, защото в България има 12 хиляди пчелари, а единствено 6 400 от тях са регистрирани. " По закон единствено записаните като аграрни стопани, имат право на подкрепяне, тъй че моля всички да го създадат ", сподели още той. 

Заетите в бранша остават без държавна дотация, обявиха от Сдружението " Български свободни пчелари ", в което членуват пчелари от 21 общини в 8 области в страната.

" Въпреки високата смъртност и предстоящите ниски добиви на мед поради дъждовете, пчеларството е единственият бранш в страната, който остава без подкрепяне през 2021 година ", съобщи ръководителят на Сдружението на свободните пчелари Ясен Янев.

Според Янев намаляването на броя на пчелите в България и неналичието на държавна тактика за подкрепяне на този тип активност занапред ще се отрази и в други браншове от земеделието, като към този момент са факт първите сигнали за ниска годишна продукция в овощарството.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР