Финансовата криза, която настъпи заради пандемията от COVID-19, не подмина

...
Финансовата криза, която настъпи заради пандемията от COVID-19, не подмина
Коментари Харесай

Ричард Брансън, Virgin Atlantic, Virgin Australia и ще се раздели ли с остров Некер заради финансовата криза

Финансовата рецесия, която настъпи поради пандемията от COVID-19, не подмина както дребните бизнеси, по този начин и тези за милиарди.

Ричард Брансън, притежател на Virgin Group, е седмият най-богат човек във Англия със положение от 4.4 милиарда $. Сега обаче е подложен пред опцията да загуби една от най-ценните си придобивки - остров Некер.

Заради спрените полети, самолетните компании на Брансън Virgin Atlantic и Virgin Australia са в доста затруднено финансово състояние. Милиардерът даже се принуди на напише писма до английското и австралийското държавно управление, молейки ги за финансова помощ от 500 милиона $, с която да избегне банкрута.

Засега Virgin Group е вложила над 250 милиона $ в двете компании, с цел да се опита да резервира хиляди работни места, само че няма да успее без държавна помощ. Според предприемача, това ще предотврати и положението на монопол над английското небе.

А като залог Брансън предлага острова си, който е част от Британските Вирджински острови. Това несъмнено е мъчно и в действителност обезверено решение, тъй като Некер е огромната му фантазия и един от първите му сполучливи ходове като бизнесмен.

Парчето земя от близо 30 хиляди квадратни метра посред океана милиардерът закупува през 1978 година след дълги договаряния за сумата от 180 хиляди $. Тогава островът е ненаселен, само че цената на договорката е повече от добра. Извадил същински шанс, че притежателят желае да си купи жилище и има потребност от парите, Брансън сбъдва едно свое предпочитание.

Три години и 10 милиона $ са му нужни, с цел да трансформира необитаемия остров в първокласен курорт, обичан на редица известни персони от целия свят. Нощувките тук вървят по към 4000 $ на нощ, а наемът на целия остров е близо 80 хиляди дневно.

Но сантименталната стойност на Некер е не по-малко значима от облагата, която курортът генерира. От няколко години на острова, дружно със брачната половинка си Джоан, живее и самият Брансън. Така обаче той се трансформира в гражданин на офшорна зона и е противоречив въпросът дали заплаща налози на английското държавно управление, написа Indy100.

Брансън е безапелационен, че няма да продаде Некер, а единствено ще го употребява като
залог. Плановете му обаче едва ли ще се осъществят.

По последна информация, английското държавно управление отхвърля да му обезпечи финансова помощ, щом има такава скъпа инвестиция, която може да изтъргува.

Други пък считат, че милиардерът предлага острова като
залог единствено тъй като е ясно, че договорката няма да просъществува. /lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР