Финансовата криза и инфлацията в България изправиха много домакинства пред

...
Финансовата криза и инфлацията в България изправиха много домакинства пред
Коментари Харесай

Прогноза за лихвените проценти по кредитите за 2022: за какво трябва да бъдем подготвени?

Финансовата рецесия и инфлацията в България изправиха доста семейства пред финансови проблеми, лимитирани приходи, систематичен дефицит на средства, които, съчетани със загуба на работни места, са неприятна вероятност. Още по-трудна е обстановката за семействата с заем изключително, в случай че сумата е огромна и в случай че месечната вноска изяжда немалка част от фамилния бюджет. Притесненията им по отношение на придвижването на лихвените проценти през новата година са основателни, защото семействата със скромни приходи мъчно биха се справили с заеми с възходящи лихвени проценти. Към момента лихвените проценти са ниски, само че се допуска, че по този начин нареченият лихвен парадайс е към своя край. Със почналите инфлационни процеси централните банки рано или късно ще стартират да покачват лихвените проценти, което ще се отрази и на крайните консуматори и финансовата им сигурност. Очаква се в Съединени американски щати покачването на лихвените проценти да започва от втората половина на 2022 година, а Европейската централна банка да заложи по-дълго на поддръжка за стопанската система. Това би разрешило потребителите да съумеят да се оправят с финансовите компликации и да се приспособяват към възможни по-високи лихви по-безболезнено и сполучливо.

През 2021 година лихвите по ипотечни заеми са рекордно ниски, което прави годината рекордна във връзка с ипотечното кредитиране в България. За благополучие се чака и новата 2022 година да бъде такава във връзка с ипотечните заеми. При потребителските заеми лихвените равнища в края на 2021 година се движат сред 4.3% и 6.5%, като упованието и в областта на потребителските заеми е лихвите да се запазят в тези равнища най-малко през първата половина на годината, а при положително развиване на обстановката – и през цялата 2022 година. Стабилни остават и лихвените проценти при по този начин наречените, които се отпускат от банкови и небанкови финансови институции с подаване на молба за заем по електронен път и единствено против персонална карта.

Движението на лихвените проценти е значимо и с цел да бъде взето решение от потребителя за предоговаряне на изтеглен заем за по-добри условия, които ще разрешат на кредитополучателя да съумява по-безболезнено и елементарно да погасява заема си и да изплаща месечната си вноска, без да е належащо да лимитира други свои разноски или да се отхвърля от битови улеснения за спестовност на средства. При предоговаряне на заема е значимо да се има поради освен придвижването на лихвените проценти, само че и таксите за предоговаряне, в случай че се плануват такива, с цел да бъде изработен най-правилният избор, който ще способства за понижаване на разноските и за реализиране на финансова непоклатимост на потребителя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР