Финансирането по програмата Зелена България ще е изцяло от държавата.

...
Финансирането по програмата Зелена България ще е изцяло от държавата.
Коментари Харесай

Петя Аврамова: Финансирането по програмата Зелена България ще е изцяло от държавата

Финансирането по програмата " Зелена България " ще е напълно от страната. Това разяснява районният министър Петя Аврамова пред Нова тв.

" Няма безвъзмездни действия. Това е стратегия за енергийна успеваемост. Ще включва изолираност, замяна на дограма и топлоизолация на покрив. Тази стратегия ще включва и интелигентни решения - възобновими източници на сила ", изясни Аврамова.

Тя добави, че по нея ще има съфинансиране - 5 или 10%, само че то ще бъде поето по други механизми, тъй че хората няма да заплащат. Разработват се четири разновидността.

" За нас е ясно, че хората, в случай че би трябвало да извадят даже 5-10 лева от джоба си, постоянно ще има в един вход някой, който да блокира нейното осъществяване. Ние не желаеме да бъде блокирана. Програмата би трябвало да започва през април 2021 година Първите 2 години би трябвало да бъдат контрактувани огромна част от средствата ", изясни министърът.

Относно строителството на автомагистрала " Хемус " Аврамова изясни, че досега има обезпечени средства за пътя до Велико Търново, както и отчасти за 7-ми и 8-ми сектор, където в този момент върви проектантска активност.

" До този миг не мога да кажа какъв брой ще коства автомагистралата от Боаза до Буковци и Белокопитово, където се работи сега, защото нямаме направени механически планове за целия сектор ", добави тя.

" На " Струма " е прокопан 2/3 от тунела " Железница ", работи се и на моста преди този момент. За Кресненското дефиле има процедура за избор на реализатор ", изясни министърът.

Днес може да бъде пуснато и придвижването по ремонтираните 12 км от " Тракия " в посока Бургас. Общо 53 ще бъдат ремонтирани.

Министър Аврамова разяснява и ситуацията в страната, обвързвана с ковид, тъй като и сама тя бе 10 дни в карантина, откакто заместникът й Николай Нанков даде позитивна проба.

" В тази обстановка не би трябвало да се политиканства, би трябвало да бъдем виновни и единни, с цел да се оправим. Надявам се специалистите да вземат най-хубавите решения и ние, като политици, да се съобразим с тях, тъй че да запазим живота и здравето на хората ", съобщи Аврамова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР