Финансирането на здравната система е поставено на грешна основа и

...
Финансирането на здравната система е поставено на грешна основа и
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Нужни са промени в здравната система

Финансирането на здравната система е сложено на неверна основа и то би трябвало да бъде променено, като и самото й упавление. Това съобщи проф. Георги Михайлов, лидер на листата на социалистите в Кърджали. Той напомни, че Българска социалистическа партия в своята стратегия за опазването на здравето има 3 съществени репера, които касаят болничната, доболничната помощ и профилактиката. Един от тях е грижата за фрагментите - област, в която има сериозен недостиг. Средната възраст на сестрите е над 60 години, а на лекарите - над 55 години, а в това време липсва ясна диференцирана визионерска кадрова политика, заключи проф. Михайлов.
Трети главен репер на Българска социалистическа партия е лекарствената политика, като съответно предложение е децата до 14-годишна възраст да получават безвъзмездни медикаменти. Социалистите считат още, че би трябвало да се обърне съществено внимание на майчиното и детското опазване на здравето, да се подхващат действителни дейности за градежа на национална детска болница и към смяна в здравната инфраструктура на страната. 
Проф. Михайлов обърна внимание на обстоятелството, че 40% от цената на опазването на здравето се заплаща от джоба на българските жители. " Ако страната сега отделя над 5 милиарда за това, то още над 4 милиарда отиват от джоба на жителите. Това е безспорен дебаланс и беше посочено от международната банка и СЗО ", безапелационен е Георги Михайлов.
Д-р Михайлов и регионалният ръководител на Българска социалистическа партия в Кърджали Милко Багдасаров се срещнаха с жители от община Крумовград. Хората споделиха терзание от обезлюдяването на региона, потребността от налична здравна помощ, ниските приходи, преференции за граничните региони. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР