Финансирането на психиатричната помощ в България не стига дори за

...
Финансирането на психиатричната помощ в България не стига дори за
Коментари Харесай

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Финансирането на психиатричната помощ в България не стига даже за оцеляването й. За нея са отделени едвам 2 на 100 от общите разноски за лекуване. Това каза на конференция проф. Петър Маринов от Асоциацията на специалистите по психологично здраве. Психиатрията е в клинична гибел, добави той. Защитените жилища “кретат”, обитават се в дворове на лечебни заведения, а някои психиатрични центрове се намират в постройките на хранилища, добави той.

Липсва поддръжка за психичноболните хора след изписването им от болничното заведение, липсват дневни центрове, обществени служащи, услуги за ресоциализация на пациента, както и поддръжка за фамилията на болния, сподели Теменужка Коларова от Асоциацията на фамилиите за партньорство в психиатрията. По думите й неналичието на поддръжка за пациентите води до поява или повишение на суициден риск. Финансовата поддръжка от страната на психичноболен човек е 133-145 лева, уточни тя.

Обидно е да се отделят “жълти стотинки” за психиатричните стационари, сподели депутатът Нигяр Джафер. Тя акцентира, че освен финансирането е проблем, а би трябвало да се промени отношението на обществото и на институциите към психичноболните хора, както и изискванията за трудовата рехабилитация. Джафер се ангажира проблемите на болните да бъдат разисквани в съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР