Финансирането на проекта е по Оперативна програма Региони в растеж

...
Финансирането на проекта е по Оперативна програма Региони в растеж
Коментари Харесай

Варна ще има приют и кризисен център за бездомни и социално слаби деца


Финансирането на плана е по Оперативна стратегия " Региони в напредък 2014-2020 “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Бенефициент е Община Варна.

Работата по плана разяснява днес Таня Василева, шеф на дирекция " Социални действия в община Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg.



" Проектът планува ремонт и реорганизация, промяна на предопределение на някогашните общежития в подслон за времнно настаняване на бездомни и социалнослаби деца както и спешен център за деца. Две ще са обществените услуги, приютът е с потенциал 50 места, а услугата спешен център за деца с 20 места. Двете общежития блок А и блок Б ще бъдат напълно ремонтирани и реконструирани да дават отговор на потребностите на децата, които ще бъдат настанени в тях.

В приюта ще са най-вече бездомни деца и обществено слаби деца, които нямат заслон. Там ще бъдат проведени действия в поддръжка на тези деца. Освен обезпечаване на заслон и храна, ще бъдат и предоставени услуги по отношение на тяхната интеграция, съдействане за намиране на работа, съвещания с административни услуги, психическа поддръжка. С тях ще работят психолози и обществени служащи, с цел да могат тези деца да намерят своето място в публичния живот на град Варна.

По отношение за спешен център за деца, това са деца които са в риск в фамилиите им и дирекция " Социално подкрепяне " е подхванало такава мярка за протекция и настаняване в спешен център, тъй че след направление и след оценка от дирекция " Закрила на детето ", тези деца ще бъдат настанени в центъра, където ще се работи с тях. Ще се търсят благоприятни условия за връщането им в фамилиите след превъзмогване на риска, който съществува за тях, риск от домашно принуждение или някакви други действия.

Капацитетът е задоволителен, дано не забравяме че с изключение на услугата подслон за настаняване  на бездомни деца, която ще се осъществя и сега има подадено проектосключен административен контракт по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ", ние имаме и локална услуга подслон,така че двете услуги ще действат редом и са задоволителни за посрещане потребностите на гр Варна и оказване поддръжка на тези деца.

В приюта за краткотрайно настаняване децата ще се одобряват вечер и ще се изписват заран, като това ще продължава в интервал най-малко 3 месеца до отпадане на потребността от даване на тази услуга и намиране на следваща реализация на нуждаещите се деца. Освен обезпечаване на заслон има доста съпътстващи обществени услуги и ограничения, с които да бъде преодолян риска и дълготрайно престояване в съответната услуга. По оперативна стратегия " Региони в разстеж " се планува до края на годината да бъдат завършени и СМР-тата, като там имаме обезпечено финансиране по оперативна стратегия " Региони в разстеж " имаме и съфинансиране от страна на община Варна ", обасни Таня Василева.

Общата стойност на плана е 3 311 011,19 лв.. От тях БФП - 2 772 332,39 лв., от които Европейско финансиране - 2 356 482,53 лв. и Национални фондове - 415 849,86 лв. и собствен принос на бенефициента - 538 678,80 лв..

Срокът за осъществяване на плана е от 10.10.2019 година до 10.04.2022 година

Главната цел на плана е обезпечаването на подобаваща обществена инфраструктура за лицата, ползващи обществени услуги на територията на община Варна.

Очаквани резултати: Подобряване на изискванията за даване на обществени услуги за потребителите и персонала; предложение на по-ефективни услуги в общността и следващо понижаване на съществуващите форми на обществено изключване; опция за използване на модерни подходи в работата с целевите групи за отбрана, обществена сигурност, облекчаване на техните потребности, консултиране и информиране посредством:

Повишаване качеството на обществената услуга " Кризисен център за деца в риск “;

Подобряване на материалната база и основаване на предпазена и подкрепяща среда за деца в риск;

Осигуряване на заслон на бездомни и обществено слаби лица и повишение на качеството им на живот посредством възстановяване на изискванията за даване на обществената услуга " Приют за краткотрайно настаняване на бездомни и обществено слаби лица “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР