Финансирането на изследователските университети, планирано в Националния план за възстановяване

...
Финансирането на изследователските университети, планирано в Националния план за възстановяване
Коментари Харесай

Изследователските университети ще се финансират през фонд „Научни изследвания“

Финансирането на изследователските университети, планувано в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), ще минава през фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ) към Министерството на образованието и науката (МОН). Това планува решение на Министерския съвет, признато през днешния ден.

В НПВУ са планувани съвсем 240 млн. лева, които би трябвало да влязат в изследователските висши учебни заведения до края на 2026 година За задачата всеки от тези университети би трябвало да показа четиригодишна стратегическа научно-изследователска и иновационна стратегия за развиване. ФНИ ще провежда обзор и оценка на тези стратегии от самостоятелни оценители, ще подписа договорите с висшите учебни заведения от името на страната и ще управлява реализацията на признатите стратегически стратегии.

Статутът на проучвателен университет беше въведен в Закона за висшето обучение през 2020 година Той се дава за важен принос за развиването на значими публични области посредством върхови научни проучвания и високи резултати от научноизследователска активност, оценени според справедливи индикатори.

Миналата година за проучвателен бяха избрани седем висши учебни заведения – Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, Медицинският университет – София, Медицинският университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна, Медицинският университет – Пловдив, Техническият университет – София, Химико-технологичният и металургичен университет – София и Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “. Много покрай осъществяването на критериите за проучвателен университет са Тракийският университет в Стара Загора и Медицинският университет в Плевен.

Всяко от тези девет висши учебни заведения ще получи избран бюджет съгласно броя точки, получени по методиката за установяване на изследователските университети. С тези пари то би трябвало да осъществя стратегическата си стратегия за развиване. Целта е висшите учебни заведения да покачат още повече качеството на своята научноизследователска активност, да ускорят прехвърлянето на технологии и да подобрят взаимоотношението си с бизнеса.

Съгласно планувания график за осъществяване на плана по НПВУ МОН би трябвало да подпише контракти с финансираните девет университета до края на декември 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР