Финансирането на блокчейн стартъпи през второто тримесечие е надхвърлило 4

Финансирането на блокчейн стартъпи през второто тримесечие е надхвърлило 4 ...

Блокчейн стартъпи набраха рекордно финансиране през второто тримесечие


Финансирането на блокчейн стартъпи през второто тримесечие е надхвърлило 4 млрд. долара за първи път, въпреки големия спад на цените на криптовалутите, пише CNBC.

Компаниите в тази все още зараждаща се индустрия са набрали рекордните 4,38 млрд. долара, сочат данни на компанията за пазарни анализи CB Insights. Това е с над 50% повече спрямо предходното тримесечие и представлява почти деветкратен растеж спрямо същия период година по-рано.

Блокчейнът е основната валута зад повечето криптовалути.

Най-големият кръг на финансиране на блокчейн компания през второто тримесечие е инвестицията в размер на 440 млн. долара в Circle – фирма за разплащания и дигитални валути. Наскоро Circle обяви, че планира да стане публична чрез сливане за 4,5 млрд. долара с друга компания.Още по темата

Ledger, която разработва хардуерни портфейли, в които хората могат да съхраняват дигиталните си валути, записа втория по големина кръг на финансиране през тримесечието, като набра 380 млн. долара. В интервю, дадено през декември, главният изпълнителен директор на Ledger Паскал Готие посочи, че пазарът на криптовалути съзрява с включването на големи институционални играчи.

„През 2018 г., когато осъществихме последния ни кръг, финансовите институции не бяха в играта“, коментира той, допълвайки, че сега „всяка голяма финансова институция в света или има план, или работи по изпълнението на план“ за инвестиране в криптовалути.

Рекордното финансиране подчертава как инвеститорите намират алтернативни начини да се включат в индустрията за криптивалути като придобиват дялове в частни стартиращи фирми в сектора.

Рисковите инвеститори изглежда не се влияят от спада на цените на криптивалутите. Биткойнът понижи стойността си с повече от 50%, откакто достигна рекордния си връх от 65 хил. долара през април, когато американската криптоборса Coinbase стана публична.

Етерът, втората по големина дигитална валута в света, също се раздели с над половината от стойността си, откакто удари рекордните 4000 долара през май.

Източник: investor.bg