Финансираната щедро от руската държава новинарска агенция "Спутник", смятана заедно

...
Финансираната щедро от руската държава новинарска агенция "Спутник", смятана заедно
Коментари Харесай

Новинарска агенция Спутник обучава български журналисти


Финансираната обилно от съветската страна новинарска организация "Спутник ", считана дружно с телевизия RT за главният рупор Кремъл в чужбина, образова български публицисти, оповестява "Дневник ".

В публично известие за провеждащото се до 4 ноември следващо издание на Школата за млади публицисти в централата на "Спутник " в Москва се показва, че става дума за българското онлайн издание "Блиц ". По информация на изданието в плана вземат участие и кореспонденти, командировани от Българска национална телевизия, "Стандарт " и Дир.бг.

"Спутник " е медиен план, работещ на близо 30 езика и с лозунг "Разказваме неразказаното ", само че е упрекван, че в действителност по-скоро прави пропагандна работа и демонстрира толкоз пристрастия, че преди дни "Туитър " реши да спре профила на организацията в своята услуга за микросъобщения.

Европейската работа за външна активност разгласи през септември, че е разкрила случаи на съветска агитация в няколко български издания, измежду които са околните до депутата Делян Пеевски ПИК и "Блиц ". Това сочи информация в новата база данни, чиято цел е да помогне в битката с дезинформацията и пропагандата, оборвайки подправени вести. Попадането на материали от тези издания не значи, че те са свързани с Кремъл или че съзнателно целят да дезинформират, тъй като сходни изказвания не са измежду задачите на плана. Наличието им в базата данни в същото време значи, че те подкрепят разпространението на погрешна информация.

Това е третото издание на школата и уредниците настояват, че тя е с най-вече участници до момента - млади публицисти от 23 страни, представляващи повече от 30 издания. Сред тях са ISNA (Иран), Ufuq News (Афганистан), Tanjug (Сърбия), Agence Tunis Afrique Presse (Тунис), CNA (Кипър), "Блиц " (България), Anadolu (Турция), VNA (Виетнам), FENA (Босна и Херцеговина), WAFA (Палестинска автономия), SRNA (Сърбия); Diário de Notícias (Португалия), Xinmin Evening News (Китай), Kathimerini (Гърция), Il Fatto Quotidiano (Италия), Kristeligt Dagblad (Дания), Al Youm Al Sabaa (Египет); India Today TV Network (Индия).

В обяснението за курса се споделя, че публицистите се образоват по какъв начин работи съвременна мултимедийна новинарска организация, по какъв начин се създават онлайн платформи за вести и по какъв начин работят съветските новинари и фоторепортери във военни зони.

Школата на "Спутник " е част от стратегия "Ново потомство " на Федералната организация на Русия по въпросите на Общността на самостоятелните страни (ОНД), "Сънародници зад граница " и Россотрудничество.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР