Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да

...
Финализираме разговорите с министъра на транспорта и имаме готовност да
Коментари Харесай

София с готовност за изграждането на "Зелено околовръстно"

Финализираме диалозите с министъра на превоза и имаме подготвеност да стартираме първия стадий от построяването на зелена линия по остарялата ЖП линия, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

Идеята за " Зелено околовръстно " в София е на архитектите Светослав Александров и Християна Василева. То ще свързва всички паркове в столицата и ще е дълго 32 км. За задачата изоставени ЖП линии ще бъдат превърнати в зелени връзки сред всички паркове в София.

Първият стадий ще включва построяването на линеен парк, с места за отмора, спорт и велоалея - от гара " Пионер " под бул. „ Цариградско шосе “ зад „ Арена Армеец “ през съществуващата естакада на бул. „ Шипченски проход “ до Висшето транспортно училищe.

„ Разглеждаме и предлагането за развиване на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. „ Т. Каблешков “ – по река Владайска – до стадион „ Септември “, където да се употребява ж.п. трасето по бул. „ Вардар “, добави Фандъкова.

" Зелената линия " ще свързва хората от всички квартали – и в покрайнините, и в центъра.

„ Идеята ни е неизползваемите индустриални линии да бъдат непокътнати първо като аварийно трасе за Топлоелектрическа централа, да могат да се употребяват, само че да може да се кара велосипед, да има опция за разходка пешком и по тези релси си. Мислехме, че може да има нещо като атракция - човек да си наеме велосипед, който да е закачен на релсите ”, споделя Християна Василева пред bTV.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР