Финалистът в Купата на УЕФА през 1978 г. и носител

...
Финалистът в Купата на УЕФА през 1978 г. и носител
Коментари Харесай

След като стигна дъното, Бастия поглежда отново нагоре

Финалистът в Купата на УЕФА през 1978 година и притежател на Купата на Франция през 1981 година Бастия претърпя такова проваляне, от което мнозина от почитателите се притесняваха. Сега завръщането към предходната популярност ще бъде дълъг и сложен развой.

Най-популярният отбор на остров Корсика, който през 2015 година игра край в Купата на Лигата, стартира новия сезон в районната пета дивизия, макар че изпадна от Лига 1 в края на сезона 2016-2017. Със отговорности в размер на 31 милиона евро, играчи, които постоянно получаваха заплатите си със забавяне, и доста неплатени хотелски сметки след гостувания, Бастия се смъкна надолу в дивизиите с огромна скорост заради финансови неизправности.

Под управлението на недолюбвания президент Пиер-Мари Жероними Бастия от много време бе на ръба финансово и не бе обичан на " континента ", както Франция е позната на средиземноморския остров. " Другите клубове знаеха какво е положението ни и когато искахме да продадем състезател, с цел да оцелеем, те знаеха, че ни трябват 2 милиона и ни даваха 2 милиона ", споделя дългогодишния началник на пресслужбата на клуба Жан-Филип Тибодо.
Изпадането на Бастия от Лига 1 остави Корсика без представител в елита. Другите тимове от острова Аячо и Газелек Аячо играят в Лига 2, само че те събират малко повече от 3000 фенове. За съпоставяне, Бастия постоянно цялостни своя " Стад Арман Сезари ", който е с потенциал 16 000 фенове, за дуелите с Пари Сен Жермен и Марсилия.

“Хората идват от цяла Корсика, с цел да поддържат Спортинг клуб де Бастия, споделя Беноа Таверно, който е един от 30-те чиновници, които губят работата си след банкрутът на клуба. - Спортинг е клубът на Корсика и аз изпитвам страдание към хора, които са подкрепяли клуба от 60 години и няма да видят огромни мачове още веднъж ".

За мнозина на Корсика изпадането на Бастия е повече от санкции за спортни неуспехи. " На стадионите ни назовават терористи ", изяснява Тибодо.

В рамките на четири десетилетия Националният фронт за избавление на Корсика (FLNC) води нападателна и насилствена акция за независимостта на острова, която докара до убийството на префекта Клод Ериняк през 1998 година FLNC се отхвърли от оръжията през 2014 година, само че репутацията на острова остава. Тя даже се употребява с комерсиални цели. Фланелки с въоръжени сепаратисти и магнити за хладилници, на които са изобразени ръчни гранати, се популяризират по крайбрежието.

Малка част от почитателите на Бастия имат известност поради хулигански прояви. В последния сезон на отбора в елита нападателят на Ница Марио Балотели бе атакуван с расистки викания, а навлизане на терена по време на дуела с Лион докара до наказване от три мача без домакинство.
Въпреки че никой на северния бряг на Корсика не пази хората, предизвикали случаите, те желаят да добавят някои неща. " Тези хора, които навлязоха на терена против Лион, бяха младежи, споделя с въздишка Гийом Лонго, секретар на фенклуба " Сисиос Етоал Клуб Бастия ". - Те не знаеха какво вършат, само че също така те викаха против Жероними. "

Когато клубът пропада през юли 2017 година, 11 души излизат с проекти за избавление, само че множеството са спрени от размера на работата. В последна сметка, двама корсикански предприемачи - Клод Феранди и Пиер-Ноел Луиджи, се събират, с цел да възродят Бастия. Луиджи живее в Париж и по тази причина Феранди, който живее в Бастия, стана президент, само че и двамата са изцяло наясно със задачата, с която са се заели. " Хората би трябвало още веднъж да ни заобичат ", споделя Феранди.

Преди 40 години Бастия бе гордостта на Франция, откакто побеждава португалския Спортинг и британския Нюкасъл в Купата на УЕФА преди да загуби с общ резултат 0:3 от ПСВ Айндховен на финала. Клубът получи голяма поддръжка след ужасния случай на стадиона му през 1992 година, когато 18 индивида починаха, откакто една от трибуните пропада по време на полуфинала в Купата на Франция против Марсилия, само че последвалите години на принуждение и хулигански прояви заличиха тези благосклонности.
Насилието може да е завършило, само че гласове за по-голяма автономност се надигат все по-често. Националистите завоюваха локалните избори преди три години и предишния юни те взеха три от четирите места на острова в националната асамблея. През декември бе основан нов съвет, който обгръща целия остров.

Водещите корсикански клубове, като Бастия, желаят да останат във френската система и локалният съвет оказа помощ за реорганизация на стадиона, прочут на локалните като " Фуриани ", с цел да може той да покрие стандартите за оборудване, на което може да се играе в елита.

След като Феранди и Луиджи поемат клуба, някои от някогашните чиновници, като Тибодо, работят без пари, с цел да може клубът да стъпи още веднъж на крайници. Бастия е позволен да заеме мястото на аварийния отбор в Шампионат Насионал 3 - петото равнище на френския футбол. Със единствено четирима играчи с контракти и заради обстоятелството, че на това равнище не могат да се взимат футболисти по наем, събирането на тим в нужния период е на ръба.
Само един състезател от сезон 2016-2017 остава. С концепция за работа като треньор, ветеранът Жил Чиони се причислява към новата огранизация, чието публично име в този момент е Спортинг Клуб Бастиаис. След това Феранди се обажда на някогашния национал на Франция до 20 години Гари Кулибаи, който е роден в Бастия и стартира кариерата си в клуба. По това време той играе в гръцкия Левадиакос, а кариерата му преди този момент минава и през Монако. " Напуснах, когато бях на 22 години, само че Бастия бе в основата на кариерата ми, тъй че, несъмнено, се върнах ", споделя Кулибаи, който е на 32 години и подписа тригодишен контракт.

Стефан Роси бе притеглен за треньор от локалния противник Бастия-Борго, а тимът бе напълнен с играчи от школата. В последна сметка при започване на сезона клубът имаше 16 играчи с контракт и шестима " дилетанти ". Бастия стартира сезона един месец по-късно с тъждество. Въпреки проблемите, отборът е измежду любимците да завоюва група D, само че в края приключи на второ място зад Марсилия Ендуме, в чийто редици са доста някогашни юноши на Марсилия.

Самият факт, че имат клуб, който да поддържат, значи толкоз доста за последователите на Бастия. Сега те могат да се концентрират върху дългия път назад към елита.

Стив Минъри, списание " Уърлд Сокър "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР