Филмовият фестивал в Ню Йорк 2023 се открива с омагьосващия филм на Натали Портман-Джулиан Мур „Май декември“

...
Филмовият фестивал в Ню Йорк, един от най-престижните и забавни
Коментари Харесай

Филмовият фестивал в Ню Йорк, един от най-престижните и забавни празници на киното в света, се завърна в Линкълн център за своето 61-во издание тази вечер и на екрани в Ню Йорк с филми с участието на Ема Стоун, Натали Портман, Джулиан Мур, Адам Драйвър, Сирша Ронан и Майкъл Фасбендър. [Дори днешните проливни дъждове, които парализираха транспорта в Ню Йорк не можаха да попречат на събитието.] 

С повече от 100 филма от 45 държави тазгодишният фестивал включва нови творби на известни режисьори като Дейвид Финчър ("Убиецът"), Майкъл Ман ("Ферари"), Тод Хейнс ("Май декември"), Агнешка Холанд ("Зелена граница"), София Копола ("Присила"), Рюсуке Хамагучи ("Злото не съществува" ), Вим Вендерс ("Perfect Days"), Педро Алмодовар ("Strange Way of Life"), Ричард Линклейтър ("Hit Man"), Алис Рорвахер ("La Chimera"), Джонатан Глейзър ("The Zone of Interest") , и Аки Каурисмаки ("Падали листа").

Сред представените филми са тазгодишните носители на най-добрите награди във Венеция („Бедничките“ на Йоргос Лантимос, черна комедия с участието на Ема Стоун като мъртва жена, върната към живот от луд учен) и Кан („Анатомия на падането“, процедура на Жюстин Трие за жена, обвинена след мистериозната смърт на съпруга си). Прожектиран също: документалният филм, носител на наградата на Сънданс, „Да отидеш на Марс: Проектът Ники Джовани“.

Списъкът включва най-новия филм на Брадли Купър като режисьор и актьор, след аплодирания му римейк на „Роди се звезда“. „Maestro“ включва Купър в ролята на известния диригент-композитор Леонард Бърнстейн в биографичен филм, който изследва брака на Бърнстейн, претърпял десетилетия на публичен успех и частна изневяра.

Щракнете тук за описания на програмата и билети. Щракнете тук за наличност на билети за бързи и резервни билети

Ранни акценти

От фестивалните записи, прегледани по време на пресата, по-долу са прегледани няколко акцента. [Още рецензии ще бъдат публикувани, докато фестивалът продължава.]

„Май декември“ (северноамериканска премиера)

С ловък и многопластов сценарий от Сами Бърч, режисьор Тод Хейнс („ Далеч от рая, "Carol") предлага проницателен и често забавен поглед към психиката на една актриса и на реалната таблоидна фигура от 90-те години на миналия век, която тя изучава в подготовка за филмова роля. Елизабет (Натали Портман) е на път да участва в ролята на Грейси (Джулиан Мур), която спечели слава на 30-те си години, като имаше афера със седмокласник, скандал, който разруши семейството й, но не й попречи да изгради нов живот с нейният много по-млад втори съпруг, живот, който отстрани изглежда спокоен днес.

Но самосъзнанието на Грейси – за нейните мотиви и за нейното място в културния дух на времето – е мистерия за Елизабет, която прекарва необичайно много време в неудобни опити да пробие защитните кожи на Грейси и на нея съпруг Джо (Чарлз Мелтън), като същевременно интервюира приятелите и семейството на Грейси. Границите са прекрачени и доверието е разбито, докато Елизабет е обсебена от пресъздаване на психологията на Грейси.

Тримата главни роли дават страхотни изпълнения, в които ролевите игри и размяната на ролите са толкова важни за разкриването на някаква истина, колкото и за нейното прикриване. Въпреки че актьорският състав е забавен, това, което те извличат от героите си, е по-болезнено и в атмосферата на историята, подобна на „Peyton Place“, потенциално вредно. Особено въздействащ е Мелтън, младият баща на деца от колежа, който е дезориентиран и уплашен от драматичните промени в живота, пред които сега се изправя на младата възраст от 36 години. Екран на 29 септември, 7 октомври, 14 октомври. 113 минути. Издаване на Netflix. Отваря се в кината на 17 ноември и започва да се излъчва на 1 декември.

За да гледате трейлър за „Май декември“, щракнете върху видеоплейъра по-долу:

„Беднички“

Преди пет години Йоргос Лантимос режисира "Фаворитката", хаплива и брутална комедия за политиката, амбицията, предателството и похотта в двора на английския монарх от 18-ти век кралица Ан. И двете звезди Ема Стоун и Рейчъл Вайс спечелиха номинации за Оскар, а Оливия Колман спечели Оскар.

В мрачно комичния нов филм на Лантимос Стоун играе Бела Бакстър, жена, която е съживена от мъртвите от луд учен (Уилем Дефо). Притежавайки нов мозък, Бела трябва да се научи от нулата на неща като ходене, говорене и безсмислен секс.

Но това подобно на "Франкенщайн" творение също учи за овластяването, жестокостта на човечеството, границите на социалното поведение и пороците на хората. С неудобно клатещи се крайници, груби звуци и постепенно увеличаващ се речник, Бела изследва света, фантасмагорично стим-пънк творение, през което е водена от лотарио (Марк Ръфало). Той открива, че проектите му върху Бела не вземат под внимание гордостта на независима жена, дори и с белези от шев по черепа.

Изпълнението на Стоун е нагло без задръжки като дете в женско тяло, което взема на света. Това е чудесна кинетична витрина за нейните дарби да носи учудване с широко отворени очи на публиката. Публиката не може да не отрази удивлението с широко отворени очи. Съдържа голяма доза теми за възрастни и сексуален материал, заедно с нелепи мутантни животни (с любезното съдействие на гореспоменатия луд учен). Екрани 30 септември, 1, 12, 15 октомври. 141 минути. Издаване на Searchlight Pictures. В кината от 8 декември.

„All of Us Strangers“

Двигателната история за призраци на режисьора Андрю Хей е разказ за скръбта и изолацията, въздействащи на отчаяния писател Адам (Андрю Скот), един само на двама наематели, живеещи в чисто нов, висок жилищен блок в Лондон. След като срещат другия обитател на сградата, Хари (Пол Мескал), двамата започват страстна афера. Но за Адам призракът на смъртта изглежда вечно присъстващ. В своята меланхолия той тръгва на пътуване обратно до родния си град, където общува с мъртвите си майка и баща (изиграни от Клеър Фой и Джейми Бел) за детството, разбито от смъртта на родителите в автомобилна катастрофа, разкриването и живота без подкрепата на семейството или значими привързаности. Адам регресира в някои отношения, докато се свързва отново с майка си и баща си, изпитва любовта, която е била открадната от него, но също така се научава да вижда отвъд загубата и собственото си отдръпване от човечеството. Актьорите са страхотни в камерна пиеса за очакванията, които родители и деца имат един към друг, и страха, който идва от разширяването на себе си в един незащитен свят. Адаптация от романа на Тайчи Ямада от 1987 г. Екрани 1, 2, 8, 14 октомври. 105 минути. Издаване на Searchlight Pictures. Тръгва по кината на 22 декември.

„Усещането, че времето за правене на нещо е минало“ (премиера в САЩ)

Сценаристът, режисьорът и монтажистът Джоана Арноу голо показва ярък нов комедиен талант в нейния разказвателен филмов дебют, след като режисира късометражни филми, които осмиват сексуалността и социалните задръжки. В последния си филм, който дебютира в Кан, тя играе Ан, 33-годишна със зашеметяваща работа в офиса, чийто личен живот е лишен от посока или амбиция. И така, тя се хвърля в поредица от случайни връзки на подчинение, за да й бъде (най-малкото) казано кога да прави. С изискан безмълвен тайминг Арноу изиграва скуката от безпомощното съществуване с надеждата, че следването дори на най-нелепите указания от партньорите ще й помогне да намери смисъл и може би дори интимност. Голям шанс. С участието на собствените родители на Арноу като родителите на Ан. Съдържа теми за възрастни, голота и Zoom срещи с HR. Екрани 5, 7 октомври. 88 минути. Издаване на Magnolia Pictures (все още не е обявена дата).

За да гледате интервю с Джоана Арноу от петте седмици на директорите на филмовия фестивал в Кан, щракнете върху видеоплейъра по-долу:

„Тук “ (Премиера в САЩ)

Може би най-тихият филм на фестивала, драмата на Бас Девос, чието действие се развива в Брюксел, е съзерцание на две души, които се свързват по неочаквани начини. Стефан (Стефан Гота), строителен работник от Румъния, който трябва да се върне у дома на продължително пътуване, се сбогува с приятели и семейство и изчиства хладилника си. Но плановете му се провалят, след като се среща с Шуксиу (Лийо Гонг), изследовател, изучаващ растителния живот в близкия парк. Краткият им престой заедно, общувайки над всичко, върху мъха, има ефекта на изтриване на времето. Завършекът на филма е със забележителна изящност: обвързване заради мистерия. Екрани 8, 9, 10 октомври. На холандски, френски, румънски и мандарин с английски субтитри. 82 минути. Издаване на Cinema Guild (все още не е обявена дата).

„Сладкият изток“ (премиера в Северна Америка)

Талия Райдър, толкова добра в „Никога, рядко, понякога винаги“, е искряща като Алиса, попадаща през огледалото в абсурдно приключение, което я хвърля в конспиративни теоретици, анархисти, академици, привърженици на превъзходството на бялата раса, инди режисьори и танцуващи мюсюлмани, с чанта откраднати пари в микса. Райдър играе Лилиан, гимназистка на екскурзия във Вашингтон, окръг Колумбия, която образно казано пада в заешка дупка и открива, че променя самоличността си отново и отново, за да избяга от или в някои определено схематични обстоятелства, простиращи се през няколко щата на Източното крайбрежие. Комиксовата драма на режисьора Шон Прайс Уилямс и сценариста Ник Пинкертън за изгубено момиче, което постоянно надвишава очакванията, никога не се отклонява в предсказуема или банална територия, което прави историята на постоянно криволичещи посоки, карикатурно насилие и самосъзнателно отношение (Райдър дори пее на камера без видима причина), толкова по-нахален. Екрани 10, 11 октомври. 104 минути. A Utopia Release (няма обявена дата).

В тази сцена Лилиан (Талиа Райдър) има случайна среща с двама амбициозни режисьори (Джеръми О. Харис, Айо Едебири):

Гледайте трейлър за 61-ия Ню Йорк Филмов фестивал: 

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР