Филмовите студия трябва да получат разрешение от актьорите за използване

...
Филмовите студия трябва да получат разрешение от актьорите за използване
Коментари Харесай

Холивудските актьори са си осигурили гаранции за използването на изкуствен интелект на екрана

Филмовите студия би трябвало да получат позволение от актьорите за потребление на техните облици в продукции, генерирани от изкуствен интелект, и да заплащат на изпълнителите, когато техните цифрови двойници се появяват на екрана, съобщи Ройтерс, като се базира на трудовия контракт, сложил край на 118-дневната стачка.

Актьорите си осигуриха тези нови гаранции като част от договорка, оповестена късно в сряда, сподели Дънкан Крабтрий-Айрланд, основен договарящ от името на Гилдията на екранните артисти и Американската федерация на телевизионните и радио актьори (SAG-AFTRA).

Съгласно тригодишния контракт актьорите " имат право на единодушие и на обективна отплата когато и да е, когато цифрова имитация или техен сурогат се употребява ", съобщи той пред Ройтерс.

Предложеното съглашение дефинира минимално равнище на отплата за потреблението на изкуствен интелект, изясни Крабтрий-Айрланд. Освен това актьорите могат и сами да договарят по-високи отчисления.

Всички детайлности за новия контракт ще бъдат оповестени, откакто националният ръб на SAG-AFTRA гласоподава предлагането по-късно през днешния ден, оповестиха от профсъюза. След това договорката ще бъде показана на членовете на организацията за ратификация.

Филмовите и телевизионни артисти преглеждат изкуствения разсъдък като екзистенциална опасност, страхувайки се, че ще бъдат заместени от цифрови или " метахора ", основани от изкуствения разсъдък.

По-специално актьорите, които се занимават с озвучаване, се тормозят, че ще изгубят работата си поради синтетични реализатори, отбелязва Ройтерс.

Крабтрий-Айрланд съобщи, че препоръчаният контракт включва и защитни ограничения за потреблението на генеративен изкуствен интелект за основаване на синтетични артисти.

" Има значими отбрани на единодушието и обезщетенията при потреблението им ", сподели той, макар че не показа детайлности.

Технологията за изкуствен интелект към този момент се употребява за изтриване на възрастови линии или подмяна на части от разговора, което поражда угриженост, че студиото може да сложи в устата на артиста думи, които той не е одобрил.

Въпросът се трансформира в главен противоречив миг за профсъюза, който съставлява към 160 000 артисти, каскадьори и други реализатори, и беше един от последни въпроси, които трябваше да бъдат решени, означи Крабтрий-Айрланд.

" Най-накрая с измененията, реализирани в последните няколко дни, достигнахме място, където можем да се усещаме уверени, че нашите членове имат защитни мрежи ", сподели още той. " Те са основани по подобен метод, че даже когато технологиите се развиват, отбраните ще се развиват дружно ".

Съюзът на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP) - организацията, която договаря за " Уолт Дисни ", " Уорнър брос дискавъри ", " Нетфликс " и други огромни компании, съобщи, че договорът предлага " необятно единодушие и обезщетения за отбрана при потреблението на изкуствен интелект ".

Ръководителите на софтуерни компании, които вършат бизнес в Холивуд, настояват, че студията са чакали промишлеността да откри основи правила за потреблението на изкуствения разсъдък, преди да проучат изцяло новите му приложения, допулва Българска телеграфна агенция.

" Те са извънредно внимателни ", споделя Скот Ман, един от изпълнителните шефове и създател на " Флоулес " - компания, която употребява изкуствен интелект за повтаряне на филми. " Но признават, че има голяма изгода
и от революционна позиция може да бъде необикновено за промишлеността ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР