Филмите на известната британска водеща Бетани Хюз са гледани по

...
Филмите на известната британска водеща Бетани Хюз са гледани по
Коментари Харесай

Българското културно наследство във филмите на известната британска водеща Бетани Хюз

Филмите на известната английска водеща Бетани Хюз са гледани по целия свят от повече от 250 милиона фенове. Тя показва по забавен и невероятен метод българското културно завещание.



Българската просвета не престава да впечатлява всички чужденците, които идват в страната ни. Тя остава самобитен мост сред съвремието и сегашното. Проф. Бетани Хюз е учител по средновековна история във водещите английски университети Кеймбридж и Оксфорд. С нея се срещаме в края на нейното пътешестване по България, където тя снима собствен нов филм за културното ни завещание. Помолих я при започване на диалога ни да ми опише малко повече какво през днешния ден още веднъж я е довело в България.

Бетани Хюз, телевизионна водеща: " В момента работя по поредност, наречена " Съкровищата на света ". Исках да дойда в България, тъй като знаех какъв брой богато е вашето културно завещание. Била съм и преди тук, като откривател, върших изследвания за моите книги, изучавах историята на античните гърци, на римляните и траките. Първото ми посещаване беше преди 15 години и бях твърдо решена да направя ефирен филм за чудесата на България. Защото това, което се е случвало по вашите земи, е по този начин значимо и вдъхновяващо за света. "



Бетани Хюз е впечатлена от българското нестинарство и запитвам срещала ли е различен сходен бит в страните, които е снимала своите документални филми?

Бетани Хюз, телевизионна водеща: " Виждала съм и в други страни хората да вървят по живи въглени. Но когато снимахме българските нестинари, за пръв път съумях да видя от близко стъпалата на тези мъже. Те минаха през огъня и краката им не бяха изгорени. За мен това беше разтърсващо и скъпо прекарване, беше доста вълнуващо. И като си помислиш, че нестинарските танци са традиция, траяла с епохи – за мен, като историк, е изумително да мога да го следя. "

Самата Бетани Хюз споделя, по какъв начин е танцувала български хора́:

" Когато снимахме нестинарите, хората ме дръпнаха да се включа в обичайните танци, а аз в действителност обичам да танцувам, не бих отказала, щеше да е жестоко, а и камерите снимаха... и аз се включих в хорото, танцувах към три часа без да преустановявам кръга. Беше извънредно, в действителност, само че хората в селото по този начин добре ме посрещнаха, като че ли всички по едно и също време ме бяха прегърнали. За мен беше чест да ги посетя. "



Безспорно максимален интерес напоследък измежду задграничните гости у нас провокира Епископската базилика в Пловдив и нейните подови мозайки в един от най-древните градове освен в България, само че и на Балканите. Тя и екипа са снимали там.

Бетани Хюз, телевизионна водеща: " Епископската базилика на античния Филипопол в Пловдив, с подовите мозайки, които са по този начин добре непокътнати, с удивителните облици на птици и красивите украшения от ранното християнство – беше по този начин вълнуващо да фотографирам там. Това е неповторимо място, не съм виждала друго такова. Такова изобретение е в действителност неизмеримо. "

Бетани Хюз съумява да опише и покаже България доста сполучливо пред западния фен:

" Аз съм от Англия и тази стратегия, несъмнено, ще бъде показана в моята страна, само че ще може да се гледа и в още 120 други страни по света. Мисля, че ние хората, сме любопитни по природа и е отлично да научаваме за други места и култури. И ето – най-старото обработено злато в света е намерено в България, във Варна. Ако питате някого, къде е най-старото обработено злато, несъмнено ще ви кажат – ами в Южна Америка, Елдорадо, или в Египет, само че не – то е тук, в България. Вашата страна е цялостна с секрети и изненади, и завладяващи исторически детайлности, за които светът би трябвало да научи. "



Британският дипломат у нас Роб Диксън в края на своята дипломатическа задача споделя за културната дипломация и смисъла и за разбирателството и усилването на връзките сред Англия и България.

Роб Диксън, дипломат на Англия в България: " Културната дипломация е значима част от работата на един дипломат и на всеки посланик. В последна сметка, тя е обвързвана с контакта и опознаването на други култури, тъй че да можеш да ги обясниш на политическите водачи в твоята страна. Усещането за това какви сили движат обществото в една страна, за културна дипломация – това е в центъра на активността ми. Изграждането на схващане за традициите, културата и историята на един народ е доста значимо, тъй като такива неща са вдъхновяващи. Филмът на Бетани Хюз за съкровищата на България ще притегли доста туристи и посетители в България, тъкмо тъй като ще възпламени интереса им. Това е и моята работа. "



фотоси: Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БГНЕС/Архив

Посланик Диксън е уверен, че британците могат да видят доста в България:

" О, в действителност ми е мъчно да кажа. Аз съм огромен фен на планините и обичам Родопите. Да прекараш ден – два там напролет или лятото е неповторимо, няма второ такова място. Но в България има още толкоз доста да се види. И тази кино поредност ще донесе на необятната аудитория повече схващане, уповавам се тя да продължи. "

В края на срещата ни Бетани Хюз ми споделя:

" Българското културно завещание е толкоз богато и разностранно, тук има голям брой археологически изследвания, повече от всяка друга страна, в която съм била. Много ми харесва, че тук хората по този начин се гордеят с историята и културата си. Тук има една жива пристрастеност към културното завещание. "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР