Филмите 20 000 Species of Bees, Fallen Leaves, On the

...
Филмите 20 000 Species of Bees, Fallen Leaves, On the
Коментари Харесай

Пет европейски филма се състезават за Наградата LUX на публиката за 2024 г.

Филмите " 20 000 Species of Bees ", " Fallen Leaves ", " On the Adamant ", " Smoke Sauna Sisterhood " и " The Teachers` Lounge " си спорват премията LUX за 2024 година, научи ДУМА от Пресслужбата на Европейския парламент. Петте кино лентата в конкуренцията бяха оповестени на гала по време на филмовия фестивал във Венеция. Те са подбрани от жури от кино специалисти от цяла Европа. Победителят ще бъде определен от депутатите от Европейския парламент и от публиката, като двете групи имат идентична тежест за определянето на крайния резултат. Филмите могат да бъдат гледани и оценени от феновете на специфичната интернет страница на Наградата LUX. Миналата година бяха получени 45 000 оценки от хора в целия Европейски Съюз - огромният брой участници в определянето на спечелилия отличава премията от други сходни по света.
" 20 000 Species of Bees " на испанската режисьорка Естибалис Уресола Солагурен споделя историята на осемгодишно момиче, което търси да открие своята полова еднаквост. По време на лято на село измежду пчелите то се пробва да разбере какво е да си жена наред с другите дами в фамилията й, които си задават сходни въпроси.
Във " Fallen Leaves " финландският режисьор Аки Каурисмаки показва двама самотници, търсещи любовта, които се срещат инцидентно една вечер в Хелзинки. Пред техните връзки се появяват редица спънки - алкохолизмът, изгубени телефонни номера, недоразумения и животът като цяло, който не постоянно е " като на кино ".
" On the Adamant " е документален филм на френския режисьор Никола Филибер за плаваща конструкция по Сена в сърцето на Париж, където се поставят грижи за хора с психологични болести. Филмът ни кани да се качим и да се срещнем с пациентите и работещите в центъра.
" SmokeSaunaSisterhood " на естонската режисьорка Ана Хинтс споделя за група дами, които се събират в мрака на димяща сауна, с цел да си споделят най-съкровените мисли и секрети. Обвити в топла, гъста мъгла, те разкриват душите си, с цел да отхвърлят страховете и срама си и да възвърнат силата си.
Във кино лентата " The Teachers` Lounge ", режисиран от Илкер Чатак и продуциран в Германия, младата учителка Карла взема решение да проверява серия от обири в учебното заведение, където работи. С помощта на скрита камера тя открива самоличността на крадеца, само че нейното изобретение изненадва всички и изправя Карла пред неразрешима алтернатива.
Петте кино лентата ще получат надписи на всички 24 публични езика на Европейски Съюз и ще бъдат прожектирани в кина из цяла Европа. Носителят на премията LUX на публиката ще бъде разгласен на гала в Европейския парламент през март 2024 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР