Филмът за любовната афера на цар Николай II с красивата

...
Филмът за любовната афера на цар Николай II с красивата
Коментари Харесай

Филмът, който разбуни духовете в Русия

Филмът за любовната спекулация на цар Николай II с красивата балерина Матилда от месеци държи в напрежение цяла Русия. Сюжетът е бодил в очите на църквата, показва Юрий Решето в коментар за Дойче веле.

" Матилда " е надеждно скрита. Нищо не демонстрира, че има премиера - нито афиш, нито програмна листовка. Вместо това в програмата на фамозния Мариински спектакъл е разгласен гастрол на естонския народен балет. И нищо друго.

Едва ли някой подозира, че на 23 октомври 2017 се демонстрира премиера с национално значение - премиера, която от месеци държи в напрежение цялата страна. Това е историята за Матилда - основната героиня в едноименния филм на съветския режисьор Алексей Учител. Матилда Кшесинская се е наричала красивата танцьорка от полски генезис, която преди 100 години завърта главата на съветския цар Николай II. Аферата за малко не му коствала трона. В последния миг монархът се отхвърля от своята обичана и се завръща при брачната половинка си - недотам красивата принцеса от немски генезис Алис декор Хесен-Дармщат, известна в Русия като Александра (Алиса) Фьодоровна. Тронът е избавен, само че не за дълго...

Този сюжет, сниман по маниера на холивудски опус с обилни исторически костюми, от към този момент близо година е бодил в очите на Руската православна черква, а за войнствените ѝ почитатели - мотив да сеят ненавист и принуждение. Междувременно свадите станаха толкоз шумни, че голям брой киносалони не желаят да демонстрират кино лентата, а немският артист Ларс Айдингер, който извършва основната роля, даже се отхвърли от визитата си в Русия заради боязън от физическа кавга. В Русия клеветят Айдингер и го назовават " гей и порно-изпълнител ".

Наталия против Матилда

Инициатор на клеветническата акция е една нежна русокоска: Наталия Поклонская - една от най-пъстрите птици в съветската политика. Бившата прокурорка от полуостров Крим и настояща депутатка в Думата преди към година откри акцията против " Матилда ", трансформирайки я в своя персонална идея. Обвинението е следното: царят, който е свален от власт по времето на Октомврийската гражданска война от 1917 и погубен от болшевиките, а след това канонизиран за светец от Руската православна черква, бил показан по " неподобаващ метод ". А законодателството в Русия планува санкции за сходни неща.

Депутатката е гледала не кино лентата, а единствено рекламния клип за него, само че твърди, че и той ѝ е бил задоволителен, с цел да разбере в какъв брой непристойна светлина е показан монархът. Поводът за това очевидно е една прекомерно плаха креватна сцена на царя с неговата обичана.

Безконтролно принуждение

Поклонская поведе гневна борба против кино лентата: събираше подписи, подаде тъжба в прокуратурата, ангажираше всевъзможни специалисти. Но всичките ѝ старания останаха напразно, тъй като оценките гласяха, че филмът може да бъде показван. До този извод доближи даже и Държавната Дума, чиито членове го изгледаха при закрити порти и отсъдиха, че няма мотив филмът да бъде спрян.

Но тези оценки пристигнаха прекомерно късно: духът на религиозно стимулираната ненавист от дълго време към този момент беше изтърван от бутилката. Прекалено дълго управляващите бездейно слушаха заканите на групировката " Свещена Русия - Християнска страна " и на депутатката Поклонская.

През февруари тази година въпросната формация заплашваше, че ще пали всички кина, които се осмелят да покажат " Матилда ", тъй като трябвало да " пази достойнството на царя ". Година по-късно един от водачите на " Свещена Русия " бе задържан, а самата формация - неразрешена. Но и тази мярка пристигна прекомерно късно, както проличава от хрониката на последвалите събития. На 4 септември, няколко дни преди предпремиерното зрелище в Екатеринбург, дребен бус се вряза в киното, което трябваше да покаже кино лентата. Киното изгоря до основи. Шофьорът-подпалвач изясни, че по този метод желал да изрази митинга си против кино лентата.

В нощта против 12 септември в Москва беше подпалена колата на юриста, който пази режисьора на кино лентата. Задържани бяха трима души, единият от които е член на религиозно-екстремистката формация " Свещена Русия ". По време на обиските в дома на единия от арестуваните са открити лепенки с апела " Да подпалим Матилда ".

Серията от принуждение не можа да бъде спряна и от персоналната молба на режисьора Алексей Учител, отправена към съветския президент Путин. Провокации и атентати не са изключени, без значение че филмът за царя даже не попада в формалната стратегия на Мариинския спектакъл.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР