Филмът Триъгълник на тъгата на шведския режисьор Рубен Йостлунд триумфира

...
Филмът Триъгълник на тъгата на шведския режисьор Рубен Йостлунд триумфира
Коментари Харесай

Мария Бакалова раздаде Европейските филмови награди

Филмът „ Триъгълник на тъгата ” на шведския режисьор Рубен Йостлунд победи на Европейските кино награди за 2022 година, като завоюва в четирите категории, в които бе номиниран – за най-хубав европейски филм, за най-хубав режисьор, най-хубав артист и за най-хубав сюжет, заяви електронното издание „ Скрийн дейли ”.

Наградите бяха връчени на гала в зала Харпа в исландската столица Рейкявик в събота вечер от българската актриса Мария Бакалова, датският артист Николай Костер-Валдау, немската актриса Нина Хос, исландският режисьор Балтасар Кормакур, босненската режисьорка Ясмила Жбанич и други.

Виж още: Критиците за сериала на Меган и Хари за Netflix: " Скучна телевизионна стратегия! "

 Getty Images

 

При приемането на наградата за най-хубав режисьор Йостлунд посвети премията на актрисата Чарлби Дийн, която умря ненадейно през август на 32 години. Тя е една от звездите в продукцията, която бе отличена и на кинофестивала в Кан тази година. Йостлунд победи и през 2017 година на Европейските кино награди с „ Квадратът ”.

„ Харесва ми, че имаме европейска кино общественост и това е насочна точка за доста неща в този филм. Истински горделив съм, че в него играят артисти от Швеция, Дания, Франция, Австрия, Република Южна Африка, Гърция. Това е доста значимо за нас, горди сме с това ”, сподели продуцентът Ерик Хемендорф от сцената, откакто одобри премията за най-хубав филм за „ Триъгълник на тъгата ”.

Златко Бурич, на 69 година, бе отличен за най-хубав артист за ролята си в продукцията. „ Давам всичко от себе си в продължение на доста години и е хубаво, че в този момент получавам премията. Май не би трябвало да спирам към момента! ”

 Getty Images

 

Вики Крепс одобри отдалечено и с изненада наградата си за най-хубава актриса за превъплъщението си в „ Корсаж ”. Тя не участва на церемонията поради простуда и се появи на видеозапис с домашна дреха с принт на динозаври. „ Искам да посветя премията на всички дами по света, които се нуждаят да бъдат забеляни и чути, да се освободят и да се излекуват от дълбоките рани, които носим от генерации, с цел да може дамите и мъжете да се съберем още веднъж ”.

Маргрете декор Трота бе отличена с премия за повсеместен принос. Аплодирана на крайници от публиката, тя означи, че до момента единствено три режисьорки са отличавани с наградата в 34-годишната история на ЕВропейската киноакадемия. „ Но ние сме на ход, мисля, че пристигна времето на дамите ”, сподели тя.

Палестинският режисьор Елиа Сюлейман бе почетен с наградата за европейски достижения в международното кино. Наградата за копродукции на Eurimages отиде при продуценти от Украйна.

Наградите на Европейската кино академия са измежду най-престижните в киноиндустрията. Тази година церемонията се организира в Рейкявик, където бе планувано да бъде през 2020 година Тогава обаче се наложи събитието да се организира онлайн поради пандемията от новия ковид. Наградите за 2021 година от Берлин също се връчваха онлайн.

Близо 1000 души се стекоха на церемонията в Рейкявик нощес, на която имаше и червен килим. Шоуто се излъчваше на уеб страницата на Европейската кино академия и в 24 страни посредством 36 партньорски компании, както и от телевизионни канали в 10 страни.

Изображение: Getty Images

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР