Филмът, посветен на подвига на опълченците на Шипка, ще бъде

...
Филмът, посветен на подвига на опълченците на Шипка, ще бъде
Коментари Харесай

Лента за опълченците – с премиера на Шипка

Филмът, отдаден на подвига на опълченците на Шипка, ще бъде част от събитията по честването на националния празник на България – 3 март

Арх. Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация „ Нашият дом е България “ сътвориха следващия филм, отдаден на паметни за България събития и герои – „ Опълченците на Шипка “. Впечатляващата видео-импресия ни изправя смирено пред паметника „ Шипка “ и ни напомня подвига на достойните български опълченци, които храбро дадоха живота си за свободата на България и оставиха незаличима диря в историята ни със себеотрицанието си.

„ Опълченците на Шипка “ ще се излъчи премиерно на  2 март 2024 от  17.0 0  часа на площад „ Севтополис “ в Казанлък и на  3 март 2024 от  10:30  часа  на площада под връх Шипка.

Филмът е сниман Шипка и озвучен с Вазовата ода „ Опълченците на Шипка “ от „ гласа на армията “ – Янко Лозанов. А достолепието на българските гвардейци, взели участие в снимането на кино лентата на паметника „ Шипка “, и майсторската постановка на арх. Мирянов изпълват сърцата на феновете с горделивост!

Тежките атмосферни условия по време на фотосите се оказали тестване за целия снимачен екип, а мощните снегонавявания и съвсем непроходимите зимни условия наложили на помощ да се притекат и бойците от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Нито една от тези компликации, обаче, не сломила духа на гвардейци, артисти и екипа на „ Нашият дом е България “.

„ В последните години като че ли изгубихме огромна част от достолепията на опълченците на Шипка и желаеме със примирение и горделивост да си напомним за тях, за себеотрицанието им и за това какъв брой доста им изискуем – свободата си “ – споделя режисьорът на кино лентата арх. Пламен Пламенов Мирянов. И прибавя: „ Трети март е освен народен празник на България, а дата, която съхранява загатна за един популярен героизъм – боевете на Шипка! Достойните български опълченци дадоха храбро живота си за свободата на родината ни и ще се веселя, в случай че с този наш план успеем да докоснем сърцата на българите, с цел да си напомнят какъв брой самоуверен и горделив народ сме! “.

„ Опълченците на Шипка “ е част от поредицата документални филми на фондация „ Нашият дом е България “, отдадени на значими събития и персони от българската история, чиято съществена цел е издигане на националното самочувствие и дух на българите, разпространение хубостта на родината и предпазване на националните ни обичаи, фолклор, култура, чест и достойнство на България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР