Филмът Ненужен герой“ на Стефан Командарев може да бъде видян

...
Филмът Ненужен герой“ на Стефан Командарев може да бъде видян
Коментари Харесай

Филмът Ненужен герой закрива София филм фест утре

Филмът „ Ненужен воин “ на Стефан Командарев може да бъде забелязан на следващия ден в Дома на киното, като закриващ филм на програмата на „ София филм фест “. Той е част от кино документалния план - омнибусът „ Окупация 1968 “, който е роман за бойците от армиите на Варшавския контракт, които бяха изпратени в Чехословакия, с цел да потушат Пражката пролет.

В изявление за предаването „ 12+3 “ на „ Хоризонт “ Командарев описа за лентата:

„ След много четене историята за нелепата гибел на младши сержант Николай Николов излезе от самосебе си като извънредно забавна, мощна и показателна за времето. Той е бил един от 2000-те български бойци, изпратени в Чехословакия. Той е единствената жертва от 5-те армии, единственият умрял от ръцете на чехословашки жители. Има и други починали, само че те са по скоро вследствие на произшествия, боравене с оръжие и така нататък “.

" Искахме да разкажем за ориста освен на починалия боец, само че не по-малко забавна беше и ориста на паметниците, които са останали в негова чест и за това какво се е случвало с тях през годините. Самата история за гибелта на боеца е показателна за мястото на дребния човек в огромната мелница на събитията. Показали сме другите страни на историята. Това, което ни радва, е, че се опитахме костите му да намерят покой ", разяснява още режисьорът.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР