Филмът на Теодор Ушев φ1.618 е получил специална награда на

...
Филмът на Теодор Ушев φ1.618 е получил специална награда на
Коментари Харесай

Теодор Ушев е отказал награда на журито от Кинофестивала в Москва

Филмът на Теодор Ушев " φ1.618 " е получил специфична премия на журито на Московския кинофестивал, само че режисьорът е отказал да я одобри.

Това оповестява самият той пред " Площад Славейков ", малко откакто фестивалът на Никита Михалков разгласи спечелилите в състезанието. Най-големият приз " Златен Св. Георги " е присъден на кино лентата " Трима братя` на бразилския режисьор Франсиско Папареля.

Руската медия " Кинорепортер ", която отразява събитието по-подробно, не загатва нищо за отхвърли на българския режисьор. В нея се показва единствено откъс от един от представителите на журито, който изяснява претекстовете за оценката за " φ1.618 ":

" Решихме да присъдим специфичната премия на журито на кино лентата, на който благодарим за оригиналността и креативния риск. Смятаме, че поддръжката на сходни креативен търсения е значима задача на фестивала ", споделя колумбийският режисьор Сиро Гера.

Теодор Ушев не участва на фестивала, само че е записал предварителна тирада, в която отхвърля премията.

В нея той споделя, че " при всички други условия " би бил благополучен от оценката, само че " през днешния ден, тук, в тази страна, в прелестната Москва, местата на положителното и злото са сменени ".

" Не мога да приема тази премия в град, откъдето се издават заповеди за убийства на деца, дами и старци. На ваши, мои братя ", се споделя в речта му, представена от " Площад Славейков ".

Той предлага на Никита Михалков да постави статуетката в кабинета си, " с цел да припомня на какво е знак Свети Георги " (формата на оценката от Московския фестивал ".

В речта си той цитира още стих на Йосиф Бродски против войната и приключва с думите " Правете филми, не война ".

В съветските медии няма нито дума за посланието, което Ушев е изпратил - в тях се загатва единствено това, че му е присъдено отличие.

Церемонията се е провела в 19:30 ч. московско време, само че ще се излъчва с няколко часа забавяне, оповестява " Площад Славейков ", като позволява, че изявлението на Ушев ще бъде цензурирано.

Решението му да показа кино лентата си " φ1.618 " в Москва беше посрещнато с спорни мнения в България поради тясната обязаност на основателя на фестивала Михалков с режима на Путин.

Режисьорът обясняваше замисъла си с опцията да изрази митинга си против войната в Украйна по време на формалните събития - без да участва персонално.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР