Филмът Хени. Приятелството – смисъл и спасение наЦентър за еврейско-българско

...
Филмът Хени. Приятелството – смисъл и спасение наЦентър за еврейско-българско
Коментари Харесай

С игралния филм на Център „Алеф” Европарламентът отбеляза 81 години от спасяването на българските евреи

Филмът „ Хени. Приятелството – смисъл и избавление ” наЦентър за еврейско-българско съдействие „ Алеф ” бе показан в Европейския парламент в Брюксел. Прожекцията беше част от полемиката „ България, която избави своите евреи “, проведена от българския евродепутат Александър Йорданов. С представянето на кино лентата в Европарламента бяха маркирани 81 години от неповторимия акт на избавяне на български евреи от Холокоста.

На прожекцията участваха европейски депутати и членове на Европейската комисия, които работят по тематиката за антисемитизма и запазване на човешките права. Веднага по-късно те имаха опция да се срещнат и беседват с създателите на кино лентата.

Филмът се продуцира от Център „ Алеф ” и е отдаден на смели и почтени българи, недопуснали заличаването на своите съграждани евреи по време на Втората международна война и Холокоста. Сюжетът му е въодушевен от тематиките на Международния книжовен училищен конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ”, проведен от „ Алеф ” в продължение на 11 години и от наградени разкази, подбрани измежду творбите на над 2000 участници от 12 разнообразни страни.

Заснет е в Бургас и наблюдава зараждащото се другарство сред двама младежи и госпожица от Израел – потомка на български евреи, пристигнала тук, с цел да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, само че филмът се издига над историческия миг и визира въпроси, които касаят днешните младежи - въздействащ роман за другарство, обич и ревнивост, само че и за моралния избор, пред който е изправен всеки актуален младеж.

Автори на кино лентата са изтъкнатият режисьор Иван Ничев, режисьорът Любомир Попов, сценаристът Татяна Ничева, операторът Димитър Крумов, композиторът Стефан Димитров. В основните функции са младите артисти Катрин Димитрова, Дилян Николов, Илиян Канев и Памела Костадинова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР