Филмът Близо на Лукас Донт спечели европейската филмова награда на

...
Филмът Близо на Лукас Донт спечели европейската филмова награда на
Коментари Харесай

Режисьорът на бойкотирания филм Близо: Надявам се протестиращите да изгледат лентата

Филмът " Близо " на Лукас Донт завоюва европейската кино премия на публиката LUX. В България бяха проведени митинги против лентата, имаше и анулирани прожекции.

Над 45 000 европейски фенове дадоха своя глас за пет истории - " Алкарас ", " Близо ", " Блуждаещ огън ", " Идиотският триъгълник " и " Изпепеляващи дни ". И спечелилият тази година е " Близо " на Лукас Донт - прочувствена и разтърсваща история.

Тя обаче срещна опозиция единствено в България, с две анулирани прожекции. И това беше упоменато на формалната гала.

" За първи път получавам такова известие, за анулирани прожекции. Но това е хубостта на изкуството, силата на киното и да разказваш истории. Да накараш хората да се почувстват малко некомфортно. Да се сблъскат с нещо, от което се опасяват. Мисля, че може да възникне забавна полемика, което е доста значимо за мен. И се надявам хората, които са протестирали, да отидат да гледат кино лентата ", сподели режисьорът Лукас Донт пред Българска национална телевизия.

" Близо " се вглежда в другарството, близостта и неизказаното, което води до съдбовни последствия. Заедно с другите финалисти очерта новите тематики, които от огромния екран предизвикат полемики и в пленарната зала.

Наградата LUX на публиката е правоприемник на киноотличието, присъждано от евродепутатите. Награда, която продължава да построява мостове в културата на остарелия континент.

" Вие въплъщавате уникалността на европейското кино. Вашите филми допряха сърцата и развълнуваха душите по целия свят. Те съумяха да предизвикат и диспути. А забележителният рейтинг потвърждава, че феновете припознават европейските полезности, показани в тези пет кино лентата ", сподели ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола.

Церемонията по награждаването в залата на Европарламента в Брюксел за първи път беше и с аудитория.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР