Филм, в който Земята ще се сблъска с богато на

...
Филм, в който Земята ще се сблъска с богато на
Коментари Харесай

"Изумителен метален свят": предстои мисия до необичайно ценна бивша планета

Филм, в който Земята ще се сблъска с богато на запаси галактическо тяло, може да вземе " Оскар " тази година. Месеци по-късно ще има различна версия, само че в действителния живот: човечеството ще изпрати уред до такова тяло, " струващо " повече от стопанската система на личната му планета.

16 Psyche е метеорит с диаметър 226 км, който евентуално е бил планета и който американската галактическа организация НАСА ще изследва с уред през август 2022 година Забелязан от " Хъбъл ", той притегля вниманието със състава си. Отраженията на светлината върху него дават на учените визията, че той е построен от скъпи метали: желязо, никел или злато.

Такава находка би имала огромна научна стойност - множеството метеорити са със скалиста повърхнина, а 16 Psyche припомня повече за земното ядро. С развиването на галактическата епоха обаче изгодите биха могли да станат и иконономически: евентуалната стойност на тези запаси е 10 квадрилиона $.

Един квадрилион е еднакъв на 1000 трлн. или милион милиарда. За съпоставяне земната стопанска система се на 84.5 трлн. към 2020 година

Нищо няма да се удостовери, до момента в който специфична на НАСА със същото име не стигне до такава степен. Тя стартира през лятото тази година - вместо следващата година - а апаратът ще доближи задачата два пъти по-бързо от предстоящото.

" Ако не е Звездата на гибелта... "

Астероидът носи името на Психея - красивото въплъщение на душата в гръцката митология. Психея получава от Зевс величие след голям брой тествания, породени от завистта както на Афродита, по този начин и на личните ѝ сестри.

Открит е през 1852 година и е в астероидния пояс сред Марс и Юпитер, три пъти по-далеч от Слънцето, в сравнение с е Земята. Представлява към 1% от масата на всички тела в астероидния пояс. Може да се следи и с " очите " на НАСА -.


© NASA/JPL-Caltech/ASU

Psyche вълнува учените по още една причина: този железен състав им дава сигнал, че може би следва среща не с метеорит, а с ядро на планета, останало без скалистата си обвивка при конфликти в предишното. Според няма различен сходен обект в Слънчевата система и за човечеството това е единствената опция да посети ядро на планета.

Информацията какво тъкмо има на Психея ще е значима за в следваките десетилетия.

От позиция на НАСА обаче икономическите изгоди не са моторът на задачата. Научното любознание се съчетава с евентуалните изгоди за човечеството, в случай че успее да се добере до тези запаси, от думите на ръководещия я академик пред канадска медия.

"Дори в случай че можехме да вземем огромно парче метал и да го докараме тук, какво бихте създали? Мжете ли просто да седнете на нег и да го скриете и да контролирате световните запаси, както диамантите се управляват корпоративно, и да отбраните пазара си? Какво, в случай че решите да го донесете и да решите проблемите с металните запаси на човечеството за всички времена? "
Линди Елкинс-Тантън,
основен академик на задачата Psyche

Линди Елкинс-Тантън се пошегува, че разновидностите, в случай че Психея не се окаже някогашна планета, са доста малко - с изключение на тя може да е единствено тяло, образувало се наоколо до Слънцето в първите години от живота на Слънчевата система; материал от първите дни на системата, който по този начин и не се е разтопил. " Или ще забележим нещо в действителност необикновено и неповторимо, или нещо безусловно удивително. "

Много по-бързо от предстоящото

Съчетанието от тези фактори стана причина НАСА да побърза. Апаратът трябваше да излети през 2023 година и да дойде при започване на идващото десетилетие. Сега началото е година по-рано, а предстоящото доближаване през януари 2026 година - четири години преди оповестената цел. Елкинс-Тантън, че ще се пътува " два пъти по-бързо " до Психея и издаде нетърпението на организацията си: " Светът ще види този удивителен железен свят доста по-скоро ".

Това е допустимо частично с смяна на траекторията и благодарение на гравитацията на Марс, която ще бъде употребена от апарата, с маршрут, по-отдалечен от Слънцето. Това понижава излагането му на висока температура, а затова - и масата, и бюджета за изработката на апарата, необходим за пътешествието от 2.4 милиарда км.

В продължение на минимум 21 месеца орбитално устройство ще учи характерностите на метеорита на разнообразни орбити над над повърхността му (най-ниската ще е едвам на 85 км над нея). Ще се употребяват данни за магнитното поле, изображенията от повърхността, измервания на гама лъченията и неутроните, предавани от него.


Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР