Южнокитайско море: Филипините Marcos защитават премахването на китайската бариера

...
Филипините застанаха зад премахването на китайските бариери в Южнокитайско море
Коментари Харесай

Филипините застанаха зад премахването на китайските бариери в Южнокитайско море и заявиха, че ще продължат да защитават своята територия .

Пекин протестира срещу премахването на шамандурите, засилвайки дългогодишния спор за плитчината Скарбъро.

"Те просто не могат да поставят бариери в зона, която очевидно е вътре във Филипините," каза президентът Фердинанд Маркос младши.

Г-н Маркос каза Филипините „не търсят проблеми“.

Пличината Скарбъроу е един от няколкото рифа и разкрития в Южнокитайско море, за които претендират както Филипините, така и Китай.

Китайската брегова охрана поддържа стабилно присъствие в района от края на военноморското противопоставяне през 2012 г. и нейните срещи с филипински риболовни кораби са постоянен източник на търкания с Филипините.

Филипините се противопоставят на Пекин в Южнокитайско море. Преследване на котка и мишка с Китай в горещо оспорвано море. Какъв е спорът за Южнокитайско море?

A Служител на китайското външно министерство каза, че е поставило въжето от шамандури, след като филипински кораб „незаконно“ навлезе в плитчината, и каза, че е изтеглило въжето в събота.

Манила обаче каза, че нейните членове на бреговата охрана са го премахнали в сряда в "специална операция". Vision показва членове, които се гмуркат във водата и прерязват линията от шамандури под водата.

Г-н Маркос каза, че премахването на шамандурите е позволило на филипинските рибари да уловят 164 тона риба в един ден.

В петък, на пресконференция, членовете на бреговата охрана на Филипините показаха на репортери котвата, която според тях китайските лодки са използвали, за да държат бариерата място.

Те казаха, че пътуванията за наблюдение показват, че два китайски кораба са останали в района.

" Ние не търсим проблеми. Ще направим каквото е необходимо. Ще продължим да защитаваме Филипините, морската територия на Филипините, правата на нашите рибари във водите, където са ловили риба от векове", каза г-н Маркос.

„Стоим далеч от огнените думи, но решимостта ни да защитаваме филипинската територия е силна“, каза той.

В четвъртък Вашингтон - с когото Манила засили връзките си тази година - също изрази похвала за действието, което според него е "смела стъпка в защитата на собствения им суверенитет".

По време на изслушване в Конгреса заместник-помощник-министърът на отбраната на САЩ за Южна и Югоизточна Азия Линдзи Форд приветства действията на Филипините и потвърди ангажиментите на Вашингтон за сигурност към своя азиатски съюзник.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР