Филипините са получили от Китай няколко предложения, свързани с мореплаването,

...
Филипините са получили от Китай няколко предложения, свързани с мореплаването,
Коментари Харесай

Манила отхвърлила 11 предложения на Пекин за решаване на конфликта в Южнокитайско море

Филипините са получили от Китай няколко оферти, свързани с мореплаването, оповестява " Ройтерс ".

Манила обаче прецизира, че тези оферти не могат да бъдат прегледани, защото са срещу националните ползи на страната.

Филипинското външно министерство уточни, че измежду предложенията е едно, в което Пекин " упорства за дейности, които биха се смятали за мълчешком единодушие или признание на контрола и администрацията на Китай върху Втората Томасова плитчина ", заради което Филипините не могат да прегледат такова предложение " без да нарушат Конституцията или интернационалното право ".

Отговорът на ведомството е във връзка публикация в " Манила таймс ", цитираща неизвестен " почитан китайски чиновник ", който твърди, че предложенията на Пекин за нормализиране на обстановката в противоречивите зони в Южнокитайско море са били " посрещнати с безучастие " от страна на филипинското държавно управление.
 Манила упрекна Пекин в съзнателно основаване на проблеми в Южнокитайско море
Манила упрекна Пекин в съзнателно основаване на проблеми в Южнокитайско море

Австралия също се разтревожи от дестабиращото държание в района

" От самото начало Министерството на външните работи желае да подчертае, че Филипините подхождат към тези поверителни договаряния най-искрено и добросъвестно. Следователно бяхме сюрпризирани от разкриването от страна на Китай на чувствителни детайлности от нашите двустранни полемики ", акцентират от ведомството.

По информация на " Манила таймс " Китай е показал 11 концептуални документа , които оферират способи за ръководство на Втората Томасова плитчина и проблемите с риболова в плитчината Скарбъроу.

Министерството на външните работи отхвърли изказванията на китайския чиновник, наблягайки, че " по никакъв метод филипинското държавно управление не е пренебрегнало предложенията на Китай ".
 Пекин сложи преграда пред противоречива плитчина в Южнокитайско море
Пекин сложи преграда пред противоречива плитчина в Южнокитайско море

Напрежение с Филипините

Китай има териториални искания по отношение на съвсем , където годишно се прави търговия за над 3 трилиона $. Неговите териториални искания включват и Втората Томасова плитчина. Пекин е разположил патрулни кораби там, в това число - както Манила твърди - " китайска морска милиция ".

В региона имаше поредица които не престават териториалния си спор в Южнокитайско море макар решението от 2016 година на Постоянния трибунал, според което претенциите на Китай нямат правно съображение база. Пекин обаче отхвърля това решение.
 Филипините поправят Китай за
Филипините поправят Китай за " нелегално навлизане " на техен транспортен съд във водите му

Твърдението на Пекин било неточно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР