Филипините привикаха посланика на Китай, за да му връчат протестна

...
Филипините привикаха посланика на Китай, за да му връчат протестна
Коментари Харесай

Манила предизвиква Пекин на международен арбитраж за Южнокитайско море

Филипините привикаха посланика на Китай, с цел да му връчат протестна нота против " нападателните дейности " в Южнокитайско море през уикенда, оповестява " Ройтерс ".

Филипинският министър на защитата провокира Пекин да отбрани големите си териториални искания, като ги отнесе до Международния трибунал.

В събота Манила упрекна бреговата защита на Китай, че е, снабдяващ войски при Втората Томасова плитчина, което е развалило кораба и е ранило част от екипажа.

" Продължаващата интервенция на Китай в рутинните и законни действия на Филипините в личната му изключителна икономическа зона е недопустим а ", акцентират от филипинското външно министерство, което афишира, че краткотрайният д`афер на китайското посолство е свикан и му е предадена дипломатическа протестна нота в Пекин.

" Това нарушава суверенните права и юрисдикцията на Филипините ", се отбелязва и се изисква китайските кораби да изоставен региона.

В събота бреговата защита на Китай съобщи, че е взела нужните ограничения против филипинските кораби, които нахлуват във водите на страната.
 Китай се закани на
Китай се закани на " провокациите " на Филипините

Предупреждението идва ден след следващия случай в противоречиви води на Южнокитайско море

Китай има териториални искания по отношение на съвсем , където годишно се прави търговия за над 3 трилиона $. Неговите териториални искания включват и Втората Томасова плитчина, която е в границите на изключителната икономическа зона на Филипините. Пекин е разположил патрулни кораби там, в това число - както Манила твърди - " китайска морска милиция ".

В плитчината е ситуиран дребен брой филипински бойци на боен транспортен съд, който Манила закотви там през 1999 година, с цел да затвърди териториалните си искания.

Във връзка с случая ръководителите на филипинските служби за сигурност свикаха среща на високо равнище през днешния ден, с цел да изготвят рекомендации, които да дадат на президента Фердинанд Маркос-младши по отношение на методите за прогрес в спора.

" Филипините поставиха откровени старания за осъществяване на инструкциите на президента Маркос и президента Си за понижаване на напрежението ", показват от филипинското външно министерство.

" Агресивните дейности на Китай слагат под въпрос неговата откровеност по отношение на намаляването на напрежението и насърчаването на мира ".

Вчера Министерството на защитата на Китай предизвести и изказванията, които могат да доведат до спор и ескалация.

Откакто пое властта през 2022 година, Маркос зае твърда позиция против " китайската неприязън " и отхвърли да се подчини на натиска на Пекин във връзка с териториалните граници.

В коментар, който евентуално ще разгневи Пекин, министърът на защитата на Филипините Гилберто Теодоро предложи Китай да потвърди силата на териториалните си искания в морето посредством арбитраж, а не посредством двусмислие.
 Китай употребява водни оръдия против транспортен съд на Филипините
Китай употребява водни оръдия против транспортен съд на Филипините

Отново напрежение в Южнокитайско море

" Ако Китай не се опасява да съобщи претенциите си към света, тогава за какво не арбитрираме съгласно интернационалното право? ", запита той.

" Никоя страна не има вяра на изказванията им и те виждат това като техен метод да употребяват мощ, да сплашат и да склонят Филипините на своите упоритости ".

В региона имаше поредност които не престават териториалния си спор в Южнокитайско море макар решението от 2016 година на Постоянния трибунал, според което претенциите на Китай нямат правно съображение база. Пекин обаче отхвърля това решение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР