Филипините осъждат „плаващата бариера“ в Южнокитайско море

...
Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е инсталирала плаваща
Коментари Харесай

Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е инсталирала „плаваща бариера“ в спорна зона на Южнокитайско море, което според нея пречи на филипинците да ловят риба в нейната изключителна икономическа Зона (ИИЗ).

Бреговата охрана и Бюрото за риболов и водни ресурси „категорично осъждат“ инсталирането на бариера от Китай в част от плитчината Скарбъро, „която не позволява на филипинските рибарски лодки да навлизат в плитчината и ги лишава от техните дейности за риболов и препитание“, говорителят Джей Тариела публикува в неделя в X, бивш Twitter.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Какво стои зад нарастващото напрежение между Китай и Филипини в Южнокитайско море?Филипините доставят приземен кораб в Южнокитайско море въпреки заплахите на КитайФилипините обмислят съдебни действия срещу Пекин в спора за Южнокитайско мореАвстралия, Филипините провеждат военни учения, планират патрули в Южнокитайско морекрай на списъка

Снимките показват множество шамандури, подредени и охранявани от китайски лодки в района, известен във Филипините като Bajo de Masinloc. Бариерата е дълга около 300 метра (985 фута) и е открита по време на „рутинен морски патрул“ в петък, каза Тариела.

Когато филипинските лодки започнаха да ловят риба, четири кораба на китайската брегова охрана започнаха серия от 15 радио предизвикателства „в опит да прогонят“ корабите, каза той.

Филипинската брегова охрана „ще продължи да работи в тясно сътрудничество с всички заинтересовани правителствени агенции, за да се справи с тези предизвикателства, да защити нашите морски права и да защити нашите морски владения“, добави Тариела.

Scarborough Shoal е в рамките на 200 морски мили (370 км) ИИЗ на Филипините, както е определено от международното морско право и потвърдено от решение на Международния арбитражен съд в Хага.

Пекин твърди, че районът е част от неговата територия и нарича плитчината Скарбъроу остров Хуанян. Китайското посолство в Манила не отговори веднага на искане за коментар.

През последните седмици Манила и Пекин си размениха обвинения в „незаконни“ нахлувания, стрелба с водни оръдия и извършване на опасни маневри с лодки в спорната зона.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР