Филипините обявиха днес, че ще засилят военното си присъствие в

...
Филипините обявиха днес, че ще засилят военното си присъствие в
Коментари Харесай

Заради набези на Китай - Филипините засилват военното си присъствие в Южнокитайско море

Филипините оповестиха през днешния ден, че ще засилят военното си наличие в Южнокитайско море, като акцентираха като причина евентуална опасност за един от техните гарнизони след следена китайска интензивност в оспорвани води, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Филипинското министерство на националната защита заяви, че е издадена заповед въоръжените сили " да засилят наличието на страната в Западнофилипинско море (филипинското название на Южнокитайско море) заради засечена китайска интензивност наоколо до остров Пагаса " - един от островите от противоречивия архипелаг Спратли. То не посочи естеството на " китайската интензивност ".

В региона се появиха изкуствени острови, откакто китайски транспортен съд с хидравличен екскаватор беше забелязван там през последните години, сочат американски сателитни фотоси. Китайското министерство на външните работи дефинира тази информация като " изцяло неоснователна ".

" Всяко посягане по отношение на Западнофилипинско море и всяко (разработване на незаети земи - б. ред.) там съставлява опасност за сигурността на остров Пагаса ", подчертаха от филипинското министерство на националната защита.

Пекин претендира за съвсем целия морски маршрут, по който са транспортирани търговски артикули за милиарди долари всяка година. Китай не зачита решение на арбитражен съд на Организация на обединените нации от 2012 година, съгласно което претенциите му са безпочвени. Тогава по самодейност точно на Филипините се стига до интервенция на интернационалната организация, откакто Манила задържа 8 китайски риболовен плавателни съда край плитчината Скарбъро.
 Южнокитайско море. Снимка Уикипедия

Тайван и страни членки на АСЕАН като Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней също имат териториални искания за противоречивите води, отбелязва Агенция Франс Прес.

Манила постоянно упреква китайските кораби и брегова защита, че попречват филипинските риболовен лодки и други плавателни съдове.

Китай е окупирал минимум седем острова и скали от архипелага Спратли и е построил на тях самолетни писти и пристанища и е конфигурирал радарни системи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР