Филипините обвиниха Китай в извършване на опасни маневри, довели до

...
Филипините обвиниха Китай в извършване на опасни маневри, довели до
Коментари Харесай

Нов сблъсък между кораби на Китай и Филипините

Филипините упрекнаха Китай в осъществяване на " рискови маневри ", довели до конфликт сред транспортен съд на филипинската брегова защита и китайски транспортен съд по време на задача за доставяне на филипинските войски в Южнокитайско море, оповестява " Ройтерс ".

Говорителят на филипинската брегова защита Джей Тариела съобщи, че филипинският транспортен съд е претърпял леки структурни вреди.

" Техните безразсъдни и противозаконни дейности доведоха до конфликт ", акцентира Тариела в обществената мрежа Х. Той разгласява и видеоклипове, показващи момента, в който двата кораба се остъргват по носовете си.

Филипинският транспортен съд е един от двата плавателни съда на бреговата защита, осигуряващи хранителни запаси за филипинските бойци на борда на боен транспортен съд, който Манила разположи на Втората Томасова плитчина през 1999 година , с цел да укрепи претенциите си за суверенитет.

Бреговата защита на Китай обаче твърди, че филипинските кораби са нахлули нелегално във водите наоколо до плитчината , заради което би трябвало да предприеме ограничения за надзор.
 Пекин сложи преграда пред противоречива плитчина в Южнокитайско море
Пекин сложи преграда пред противоречива плитчина в Южнокитайско море

Напрежение с Филипините

Китай има териториални искания по отношение на съвсем , където годишно се прави търговия за над 3 трилиона $. Неговите териториални искания включват и Втората Томасова плитчина. Пекин е разположил патрулни кораби там, в това число - както Манила твърди - " китайска морска милиция ".

Днешният случай е следващият от поредност които не престават териториалния си спор в Южнокитайско море макар решението от 2016 година на Постоянния трибунал, според което претенциите на Китай нямат правно съображение база. Пекин обаче отхвърля това решение.

Макар да твърди, че Филипините ще си сътрудничат в договарянията с Китай, през вчерашния ден филипинският президент Фердинанд Маркос-младши предизвести на конгрес в Австралия, че страната му ще окаже опозиция , ако нейните суверенитет и морски права не бъдат зачетени.
 С военен транспортен съд Манила пази ползите си в Южнокитайско море
С военен транспортен съд Манила пази ползите си в Южнокитайско море

Корабът ще укрепи напъните за отбрана на морското пространство и границата на страната

Отклонявайки се от прокитайската позиция на своя предходник Родриго Дутерте, Маркос упрекна Пекин в експанзия в изключителната икономическа зона на Филипините, посредством потреблението на водни оръдия, " военни " лазери и тактики за конфликт, в опит филипинските плавателни съдове да бъдат прогонени.

Бреговата защита на Китай издаде малко изказване по отношение на последния случай сред двете страни, дружно с други минали дейности на бреговата защита, в това число връзка към на 23 февруари.

За този случай Китай твърди, че транспортен съд на неговата брегова защита е взел нужните ограничения, с цел да прогони филипински транспортен съд в сходство със закона.
 Филипините се ядосаха на Пекин за рискови маневри в Южнокитайско море
Филипините се ядосаха на Пекин за рискови маневри в Южнокитайско море

Край плитчината Скарбъроу
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР