Филип Ламбертс, съпредседател на групата на "Зелените" в Европейския парламент,

...
Филип Ламбертс, съпредседател на групата на "Зелените" в Европейския парламент,
Коментари Харесай

Зелените искат четирима еврокомисари, за да работят с Фон дер Лайен

Филип Ламбертс, съпредседател на групата на "Зелените " в Европейския парламент, изиска четири комисарски места за еколозите в екипа на бъдещия ръководител на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен като авансово изискване да сътрудничат с нея, съобщи Франс прес.

"Не би трябвало да разчитат на "Зелените " за гарантиране на болшинство в Народното събрание, в случай че не сме в Еврокомисията. Щом ни желаят - заплащат ", съобщи на брифинг с публицисти Ламбертс.

Предвид представянето на "Зелените " на европейските избори на 26 май това прави четирима комисари, пресметна той.

Белгийският еколог изрази "раздразнение " от отношението на френския президент Еманюел Макрон и немската канцлерка Ангела Меркел, които съгласно него считат, че един еврокомисар от редиците на "Зелените " е задоволителен в бъдещия екип на Фон дер Лайен.

В началото на месеца ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск прикани "Зелените " да бъдат включени в разпределянето на висшите европейски постове, което в последна сметка не стана макар напредъка им на изборите.

Урсула фон дер Лайен беше определена нощес с едвам девет гласа над нужното болшинство от 374 гласа. Въпреки че не гласоподаваха за нея, "Зелените " я поздравиха и й предложиха съдействието си.

"Проевропейското й обръщение се приема задушевно. "Зелените " бяха определени въз основа на стратегия за смяна и ние продължаваме да съблюдаваме този ангажимент. Във всяко отношение, в което председателката на Комисията желае да бъде съдружник в името на тази цел, вратата ни ще е остане отворена и сме подготвени да работим интензивно с новата Комисия ", показаха в изказване "Зелените ".

До встъпването си в служба на 1 ноември Фон дер Лайен би трябвало да сформира нова Комисия, включваща по един комисар от всяка страна членка - общо 27 дружно с председателката, в случай че Англия напусне Европейски Съюз в оповестени период 31 октомври.

Комисарите биват препоръчани от държавното управление на страната си. Тъй като нито едно от държавните управления не се управлява от "Зелени ", подобен представител могат да излъчат единствено страни с съдружно държавно управление с присъединяване на екологични партии.

Една от тези страни е Дания, само че постът там към този момент е запълнен от либералката Маргрете Вестагер, която ще бъде заместник-председател на Европейска комисия. Правителството на Люксембург се контракти да бъде представлявано в Еврокомисията от социалдемократ.

"Зелените " са част от държавното управление в още две страни - Швеция и Финландия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР