Филиалът на Лувъра в столицата на Обединените Арабски Емирства Абу

...
Филиалът на Лувъра в столицата на Обединените Арабски Емирства Абу
Коментари Харесай

Филиалът на Лувъра в Абу Даби ще бъде открит през ноември

Филиалът на Лувъра в столицата на Обединените Арабски Емирства Абу Даби ще бъде открит на 11 ноември, заяви министърът на културата на Франция Франсоаз Нисен.

" Франция е горда със своя принос в плана и реализацията му взаимно с ОАЕ в интервал, в който културата по света е застрашена и обект на офанзиви ", съобщи Нисен.

През 2007 година Париж и Абу Даби подписаха междуправителствена конвенция, предвиждаща основаването на филиал на Лувъра в ОАЕ. За строителството на културния център са били изхарчени към 600 милиона евро. Автор на плана е световноизвестният проектант Жан Новел.

Филиалът е ситуиран върху изкуствения остров Саадият в предградията на Абу Даби. На това място в околните години ще бъдат открити за гости още два културни обекта - филиалът на американския музей " Гугенхайм " и Националният исторически музей.

Лувърският филиал е ситуиран под огромен стъклен купол, тежащ 7500 тона. Толкова тежи и Айфеловата кула. Застроената повърхност е от 97 хиляди квадратни метра. В сбирката на музея ще влязат експонати от разнообразни столетия и цивилизации. В 23-те галерии ще бъдат изложени над 600 творби на изкуството.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР