Филиал на Минно-геоложкия университет (МГУ) Св. Иван Рилски“ ще бъде

...
Филиал на Минно-геоложкия университет (МГУ) Св. Иван Рилски“ ще бъде
Коментари Харесай

Кметът на Бургас Димитър Николов: В Югоизточния регион има недостиг на висококвалифицирани инженери

Филиал на Минно-геоложкия университет (МГУ) " Св. Иван Рилски “ ще бъде открит в Бургас. Предложението на кмета Димитър Николов беше подкрепено единомислещо от общинските съветници на днешното им постоянно съвещание. Докладната бе гласувана след получено писмо от ректора на висшето учебно заведение проф. доктор инж. Ивайло Копрев, с което се желае откриване на филиал в морския град, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Припомняме, че управлението на университета организира поредност от срещи с представители на локалната администрация и бизнеса, на които бяха разисквани опциите за обезпечаване на висококвалифицирани фрагменти с инженерна подготовка в региона. 

 

" Това е късмет за младежите в района да получават обучение по специалности, които липсват в университетите, които работят на територията на Бургас. Това е поредна крачка в политиката на града за привличане на висши образователни заведения и задържане на младежите на наша територия “, съобщи кметът Димитър Николов по време на съвещанието на локалния парламент. 

 

Той увери, че общината е подготвена да спомага за обезпечаването на сграден фонд, който да приюти филиала. Към момента се обмислят и опциите за създаване на нов кампус с общежитие. 

 

" Съществуващите здания в града разрешават и в този момент да бъде приютен този филиал, в това число и финансиране за издръжката му, до момента в който укрепне. Вече организирах диалози с ректора на Националната художествена академия, който ми споделим, че филиалъта на Академията в Бургас към този момент не се нуждае от финансовата поддръжка от Общината, тъй като приходите им са задоволителни, с цел да се самоиздържат ", сподели още кметът. 

 

Той регистрира, че в Югоизточния район има дефицит на висококвалифицирани инженери, които са търсени на районния пазар на труда, в държавната и общинска администрация. Кадровата рецесия с инженери визира и някои от огромните и дребните предприятия. От друга страна настоящите в Бургас висши учебни заведения имат различен профил и оставят непокрити тези кадрови ниши, стана ясно от думите на Николов. 

 

Специалностите, които филиалът възнамерява да разкрие, не дублират съществуващи във висшите учебни заведения на района. Предложението е в бургаския филиал на МГУ да се образоват студенти в образователно-квалификационна степен " Бакалавър " в професионално направление " Електротехника, електроника и автоматика “ и в образователно-квалификационна степен " Бакалавър " в професионално направление " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ".

 

Университетът е и единственото висше учебно заведение у нас, което обезпечава обучение в региона на изследването, добива и преработката на минерални и енергийни първични материали. В него се образоват студенти по всички просветителни степени, като по дълготрайност и обсег подхождат на степените, давани в университетите в Европа и Съединени американски щати.

 

В МГУ се приготвят инженери по геоложки, минни и електромеханични специалности, организират се приложни научни проучвания и се реализират всички форми за следдипломна подготовка.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР