Фиктивни проверки на сертификати още в първия ден от въвеждането ...

Фиктивни проверки на сертификати още в първия ден от въвеждането

Журналист влезе в мол с чужд сертификат

Фиктивни инспекции на документи още в първия ден от въвеждането на " зеления документ ". Това сподели опит на Българска национална телевизия.

В някои търговски центрове не сканират QR кодовете на документите, който посочва наистина ли документът е годен или не. На други места се извиха дълги опашки от чиновници, които трябваше да се тестват, с цел да стигнат до работните си места.

Известен мол в столицата е първата спирка от опита, който цели да покаже по какъв начин се ревизират документите в големите търговски центрове. На входа от паркинга всички минават през инспекция. Допуснати са за секунди, единствено откакто си показват документа. QR кодът макар че е неуспешно сканиран, т.е. може да се влезе с непознат документ. Втора спирка-различен мол. Този път даже няма експеримент QR кодовете на екипа ни да бъдат сканирани. Охранителят на входа единствено го поглежда и пуска екипа.

Пият кафе и на закрито. Документи не са поискани.

Сертификат за имунизация, за преболедуване или за тест макар че са поискани на всеки един чиновник в огромни търговски обекти. Пред столични молове има мобилни пунктове за антигенни проби, които през днешния ден костваха на чиновниците 10 лева, а на клиентите-15. Работещи в моловете чакаха часове, с цел да стигнат до работните си места. Някои от тях се добраха до тях даже в ранния следобяд.

" Не е положителна организацията, какво да мисля, чакаме от три часа ", споделя дама.

" Това, което предизвикват на народа за мен е чисто източване и в паричен смисъл и душевен и физически смисъл ", споделя служителка от търговски обект в мола.

" Подигравка с търговците преди всичко, за какво им разрешават да работят в случай, че стопират и чиновниците и клиентите ", счита друга.

Хората със документи, които влизаха за броени секунди в мола, бяха на разнообразни отзиви за ограниченията.

В моловете в Пловдив, а и на доста други места, хората влизаха единствено след показан документ, даже в случай че бяха решили да посетят единствено аптеките там.

В един от големите търговски центрове в Бургас няколко охранители стриктно проверяваха за " зелени документи ". Само за 30 минути бяха върнати над 30 души, които нямаха документ.

" Създаде се позиция, граничеща с безпорядък и цялата тази неизясненост, само че все пак, мисля че успяхме да реагираме адекватно и да създадем нужната организация ", споделя Райна Миланова, управител на търговски център пред Българска национална телевизия.

На всеки от входовете в мол във Варна има защита, която позволява хора единствено със документ за ваксиниране или негативен резултат от тест. В комерсиалния център макар че има питателен магазин, аптеки и зоомагазин, за които не се изисква документ и хората бяха допускани там свободно.

Източник: fakti.bg