Фигуративният знак imot.bg не може да бъде регистриран като марка

...
Фигуративният знак imot.bg не може да бъде регистриран като марка
Коментари Харесай

imot.bg не може да бъде регистриран като марка на ЕС

Фигуративният знак " imot.bg " не може да бъде регистриран като марка на Европейския съюз, тъй като има разказвателен темперамент. Това е решението на съда след повторната поръчка на българската компания " Резон " ООД за регистрация на марка на Европейски Съюз в Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO).

Първоначално  " Резон " ООД подава документите за утвърждение на 14 септември 2017 година, само че през 2018 година EUIPO отхвърля отчасти регистрацията на декларираната марка. " Резон " сезира Общия съд с искане да се анулира решението на EUIPO и да разпореди регистрацията на декларираната марка, само че съдът отхвърля жалбата. На 18 декември 2018 година " Резон " подава пред EUIPO нова поръчка за регистрация на фигуративния знак като марка на Европейски Съюз, само че тя още веднъж се отхвърля с претекста, че заявената марка няма характерен темперамент. Ето за какво " Резон " още веднъж сезира Общия съд с искане решението на EUIPO да бъде анулирано. Днес Общият съд отхвърли желае на " Резон " ООД, тъй като марката има разказвателен темперамент.

Съгласно Регламент 2017/10011 се отхвърля регистрацията на марките, които се състоят най-вече от знаци или от означения, които могат да служат в комерсиалната активност за указване на типа, качеството, количеството, предназначението, цената, географския генезис или момента на произвеждане на стоките или на даването на услуга, или други присъщи техни особености.

Интересът на отбрана на марките в Европейски Съюз се състои в обезпечаването на опцията знаци, описващи една или повече характерности на стоките или услугите, за които се желае регистрация на марка, да се употребяват свободно от всички стопански оператори, предлагащи сходни артикули и услуги.

Общият съд удостоверява решението на Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност: декларираната марка съдържа, от една страна, словния детайл „ imot “, който ще бъде свестен неотложно от българския консуматор като „ парцел “ или „ имущество “, в това число „ неподвижен парцел “, и въпреки това, словния детайл „.bg “, който отбелязва домейн от първо равнище, обвързван с България. Така декларираният знак възпроизвежда присъщата конструкция на наименованието на домейн и се възприема като подобен от съответните консуматори, по-специално като български уеб страница с информация за недвижими парцели. Точката сред тези два словни детайла се свежда до функционалността да се направи разграничаване сред тях; директната им транслитерация на латиница не визира това усещане, защото говорещите български език потребителите са привикнали с наименованията на домейни, изписани на латиница. 

Услугите, предлагани от " Резон " ООД имат общи характерности, защото са свързани освен с недвижими парцели в стеснен смисъл, само че и с всяка услуга, която може да се предлага онлайн или посредством уеб страницата „ “, и със покупко-продажби или интервенции с недвижими парцели, което включва действия по събиране и обезпечаване на информация, придобиване, предписание, ръководство, оценка, пласиране, рекламиране, осъществяване на съвещания, както и други действия по отношение на парцели, които могат да бъдат предоставяни при наемане, покупка или продажба на неподвижен парцел. Така, предвид на ясното значение на декларирания знак във връзка с тези услуги, всички те като цяло имат една съществена обща характерност, защото са свързани с предлагането и даването онлайн на услуги, даже посредством уеб страницата „ “, в бранша на недвижимите парцели или по отношение на недвижими парцели.

Съдът обаче счита, че за задачите на инспекцията за съществуване на безусловно съображение за отвод следва да се преценят и другите съставни елементи на знака, по-специално словните детайли.

Освен това, от непрекъснатата правосъдна процедура следва, че като възприемат словен знак, съответните консуматори ще го разделят на словни детайли, които за тях имат съответен смисъл или наподобяват познати за тях думи, даже при положение на словен знак, при който са осведомени единствено с една от съставните му елементи.

Общият съд напомня, че съответните консуматори ще вдървен смисъла на знаци, състоящи се от няколко словни детайла, които наподобяват отделени, каквито са в тази ситуация съставните детайли на декларирания знак, или един-единствен словен детайл, сплотяващ няколко термина, когато това разбиране не изисква изключително интелектуално изпитание.

Всъщност в тази ситуация това настрана разглеждане на двата словни детайла на декларирания знак е още по-необходимо, защото точката сред думите „ imot “ и „ bg “ може да бъде разбрана от съответните консуматори като имаща разграничителна функционалност за посочените детайли. Както обаче вярно приема EUIPO, българският консуматор, който възприема обособените словни детайли „ imot „ и „.bg “, разграничени с точка, елементарно би разпознал смисъла на комбинацията от посочените детайли. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР