ФИФА започна дисциплинарна процедура срещу футболната асоциация на Сърбия, предаде

...
ФИФА започна дисциплинарна процедура срещу футболната асоциация на Сърбия, предаде
Коментари Харесай

ФИФА с дисциплинарна процедура срещу Сърбия заради знаме със сръбско Косово

ФИФА стартира дисциплинарна процедура против футболната асоциация на Сърбия, съобщи Би Би Си. Причината - сръбският народен тим е окачил в съблекалнята си преди загубата от Бразилия на Мондиала знаме с очертанията на Косово, запълнени с флага на Сърбия. Върху него е имало надпис " няма да се предадем ".

През 2008 година Косово разгласи самостоятелност от Сърбия, само че Сърбия не го признава за самостоятелна страна.

В петък Футболната федерация на Косово (ФФК) подаде тъжба до ФИФА, международния управителен орган на футбола, поради " шовинистичната изразителност " на Сърбия, съобщи Агенция Франс Прес.

В изказването се споделя: " Такива прояви на национализъм нямат място на спортно събитие, а още по-малко в оборудванията, където се организира най-голямото събитие на международния футбол, заради което ФФК, като пълноправен член с всички останали членове на ФИФА, изисква от тази институция да предприеме санкциониращи ограничения против дейности, които подбуждат ненавист сред народите и са в прорез с човешките полезности. "

" Недопустимо е този акт да се отмине с безмълвие, по тази причина настоятелно пожелаваме от ФИФА да приложи прецизно своите правила и да накаже футболната федерация на Сърбия за това нападателно деяние и против полезностите, които футболът носи ", се прибавя в изказването.

Процедурата на ФИФА е открита въз основа на член 11 от Дисциплинарния кодекс на ФИФА, който е " обидно държание и нарушение на правилата на честната игра " и включва " потребление на спортно събитие за демонстрации от неспортен темперамент ".

Косово беше признато в УЕФА и ФИФА през 2016 година, само че съгласно разпоредбите на УЕФА Сърбия и Косово не могат да играят между тях в квалификациите за Мондиала поради напрежението сред двете страни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР