ФИФА реши да реагира на многобройните скандали покрай използването на

...
ФИФА реши да реагира на многобройните скандали покрай използването на
Коментари Харесай

Футболът няма никога да е същият: Променят правилото за засада

ФИФА реши да реагира на многочислените кавги около потреблението на системата за видеопомощ на реферите (VAR). В последно време се развихри полемика поради зачестилите решения, взети след обзор на ситуацията, изключително в Англия и Италия, написа " 24 часа ".

Най-много са разногласията около засадите, като даже в първото потребление на системата - в мача Уест Хем - Манчестър Сити, ставаше въпрос за 2,4 см. На толкоз стърчеше пред последния бранител на домакините Рахийм Стърлинг, който подаде за анулирания след това гол на Габриел Жезус.

Вестник " Дейли Мейл ", разглеждайки обстановката, изясни, че камерите на VAR снимат със скорост 50 фрагмента в секунда. Ако Стърлинг се е движил със междинната за Висшата лига скорост от 23,4 км/ч, то сред двата фрагмента преди и след подаването той е минал 13 см. Това би могло да значи, че сега на подаването към него той е бил над 10 см зад последния бранител на Уест Хем.

Факт е и обаче, че VAR употребява естествените камери на тв операторите при множеството обстановки, само че когато става въпрос за засада, се трансферира на системата " Ястребово око ", каквато се употребява в тениса. Нейните камери снимат с 340 фрагмента в секунда, което би свело 13-те см на Стърлинг до 1,3 см, което е било задоволително, с цел да се отсъди засада.

За да избегне сходни разногласия в бъдеще, ФИФА има намерение да промени правилото за засадата през лятото, написа британският " Таймс ". Предложението е за засада да се смята, когато има луфт сред тялото на нападателя и последния бранител. Или с други думи атакуващият би трябвало да е напълно в състояние на засада.
В момента правилото е, че си в засада, в случай че част от тялото, с която може да се означи гол, е зад отбраната. Това докара до доста тънки решения, изключително с потреблението на системата VAR, като доста постоянно става въпрос за сантиметри. Така в засада попада да вземем за пример рамо или пък върхът на обувката, като става въпрос за сантиментри.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР