ФИФА предложи нова и разширена версия на Световното клубно първенство.

...
ФИФА предложи нова и разширена версия на Световното клубно първенство.
Коментари Харесай

Световното клубно първенство ще претърпи пълна трансформация от 2021 г.

ФИФА предложи нова и разширена версия на Световното клубно състезание. Плановете са първото издание на обновената конкуренция да се организира през лятото на 2021 година, а в него да вземат участие финалистите в Шампионската лига и спечелилите в Лига Европа в идващите четири сезона.

Идеята е международното клубно шампионата да се организира един път на всеки четири години. В шампионата ще вземат участие 24 тима, разпределени в осем групи по три, като единствено спечелилите ще се класират за етапа на директните елиминации.

Европа ще има 12 представители в конкуренцията. Южна Америка ще изпрати четири или пет тима, като несъмнено място ще имат спечелилите в Копа Либертадорес през 2018, 2019, 2020 и 2021 година Петата квота най-вероятно ще бъдат разиграна в бараж с един тим от зона " Океания ".

По два ще са тимовете от Африка, Азия и КОНКАКАФ, където влизат страните от Северна Америка, Централна Америка и Карибите. За определянето на шестте тима от трите зони ще се играят плейофи сред спечелилите в идващите четири издания на континенталните им шампионати.

В случаите, когато дадени тимове са се класирали повече от един път за Световното клубно състезание, свободните места ще бъдат разпределяни въз основата на клубните коефициенти.

 Президентът на ФИФА Джани Инфантино е основният основател на измененията в Световното клубно състезание
© Associated Press

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е основният основател на измененията в Световното клубно състезание

В момента Световното клубно състезание се организира всяка година. В него вземат участие първенците на седемте футболни конфедерации плюс един тим от страната, която е хазаин на конкуренцията. Интересът към шампионата понижава доста през последните години.

ФИФА чака посредством новия формат, който ще включва 31 мача, Световното клубно състезание да генерира доходи сред 650 милиона и 1 милиард $.

В началото на тази седмица " Ню Йорк таймс " разгласи, че вложители от Близкия изток и Азия са предложили 25 милиарда $, с цел да придобият правата върху два шампионата на ФИФА - Световното клубно състезание и нова световна лига за национални тимове, която да размени Купата на конфедерациите.

На този стадий от международната футболна централа отхвърлят да разясняват обявата на " Ню Йорк таймс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР