ФИФА откри дело срещу испанския футболен служител Луис Рубиалес

...
ФИФА откри дисциплинарно дело срещу испански футболен служител заради поведението
Коментари Харесай

ФИФА откри дисциплинарно дело срещу испански футболен служител заради поведението му, докато празнуваше победата на страната си във финала на Световното първенство за жени.

Луис Рубиалес целуна играча Джени Ермосо по устните по време на церемонията по награждаването на купата и медалите в неделя след победата на Испания с 1-0 над Англия в Сидни, Австралия.

Минути по-рано Рубиалес се беше хванал за чатала в ексклузивната част от седалките с испанската кралица Летисия и 16-годишната принцеса София, които стояха наблизо.

Дисциплинарната комисия на глобалния ръководен футболен орган заяви в четвъртък, че ще прецени дали президентът на Кралската испанска футболна федерация е нарушил нейния кодекс, свързан с „основните правила за прилично поведение“ и „държане по начин, който носи футболния спорт и/или FIFA в лоша слава”.

„ФИФА потвърждава своя непоколебим ангажимент за зачитане на почтеността на всички лица и категорично осъжда всяко противоположно поведение“, каза футболният орган, без да уточнява кои действия на Рубиалес се разследват.

Хермосо каза, че целувката не й е харесала, а националният съюз на играчите, който я представлява – който 46-годишният Рубиалес някога ръководеше – призова в сряда поведението му да не остане ненаказано.

Виктор Франкос, държавен секретар по спорта на Испания, също каза в сряда, че „жестът на хващане на тестисите му на трибуната е жест, който никой не може да защити“.

Спешна среща

ФИФА не даде график за решение. Дисциплинарните съдии на органа могат да налагат санкции на лица, вариращи от предупреждения и глоби до отстраняване от спорта.

Дисциплинарният състав се председателства от колумбийския адвокат Хорхе Паласио, бивш съдия от трудовия съд и член на Конституционния съд на Колумбия.

Случаят вероятно ще бъде съден от трима от 16-те членове на съдебния състав. Три от 16-те са жени от Англия, Мексико и Тайланд.

Рубиалес е вицепрезидент на УЕФА, роля, която плаща 250 000 евро ($270 000) всяка година плюс разходи, и беше най-високопоставеният представител на европейската футболна организация в най-големия мач в женския футбол.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин все още не е коментирал поведението на Рубиалес, който трябва да бъде домакин на следващия годишен конгрес на футболната организация в Мадрид през февруари.


Испанската федерация, която Рубиалес ръководи от пет години, планира да проведе спешна среща в петък в Мадрид. Не е ясно дали срещата ще засили подкрепата за Рубиалес или ще отговори на широко разпространения натиск от страна на испанското правителство и футболни служители да го отстранят.

Рубиалес, който ръководеше съюза на испанските играчи в продължение на осем години, преди да поеме поста президент на федерацията през 2018 г., в момента оглавява кандидатурата, подкрепяна от УЕФА, за домакинство на Световното първенство за мъже през 2030 г. Испания кандидатства със съседните Португалия и Мароко, а също вероятно Украйна.

Франкос каза, че Rubiales е навредил на имиджа на страната, докато се опитва да спечели подкрепа за своята кандидатура.

FIFA забави стартирането на конкурса за кандидатстване за 2030 г. през юни, но се насочи към края на следващата година за решение.

Оглавяваната от Испания кандидатура в момента е предпочитана пред южноамериканския план на четири нации, представен от Аржентина, Чили, Парагвай и първия домакин на Световното първенство през 1930 г. Уругвай. Въпреки спекулациите за възможна оферта от Саудитска Арабия, изданието през 2034 г. се смята за по-вероятна цел за кралството.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР