ФИФА обмисля да разреши създаването на многонационални футболни първенства, заяви

...
ФИФА обмисля да разреши създаването на многонационални футболни първенства, заяви
Коментари Харесай

ФИФА обмисля революционен ход, който ще преобърне футбола, и България ще е засегната

ФИФА обмисля да позволи основаването на многонационални футболни шампионати, съобщи президентът на международната футболна централа Джани Инфантино.

ФИФА до момента твърдо се противопоставяше на сходни хрумвания, наблягайки, че всяка страна би трябвало да организира собствен народен шампионат.

Инфантино обаче към този момент не изключва основаването на общи шампионати сред клубове от няколко страни, които да генерират по-голям интерес и по-големи доходи, а с това да се помогне на тимовете в тях да бъдат по-конкурентни на водещите европейски отбори.

Финансовата мощност на британската Висша лига, немската Бундеслига, испанската Ла Лига, както и френската Лига 1 и италианската Серия А, прави доста мъчно клубове от останалите национални шампионати да бъдат действителни противници.

" Този въпрос би трябвало да се разиска. Белгийците и холандците от 20 години имат концепцията за основаване на Бенелюкс лига, която до момента ние от ФИФА твърдо отхвърляхме, тъй като спазвахме правилото за еднонационалните шампионати. Но една смяна може да помогне. Може би това е единствения метод, може би би трябвало да помислим за това в Европа, а за какво не и в Африка. Мисля, че наложително би трябвало да разгледаме всички благоприятни условия и гледни точки и да забележим до каква степен ще стигнем ", сподели Инфантино.

В началото на XXI век имаше проекти за основаване на Атлантическа лига с тимове от Холандия, Белгия, Португалия и Шотландия, както и клубове от някои скандинавски страни, само че тя беше отхвърлена от УЕФА.
През годините също по този начин са издигани оферти за Чехо-словашка лига, за Балканска лига и за Хабсбургска лига на сформира от Централна и Източна Европа.

В момента клубове от Северна Ирландия и Република Ирландия разискват основаването на обща " Островна лига ", а шотландските грандове Рейнджърс и Селтик от години имат предпочитание да се включат в британската Висша лига.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР