ФИФА е подложена на натиск от сряда сряда от няколко

...
ФИФА е подложена на натиск от сряда сряда от няколко
Коментари Харесай

Капитаните на Световното искат да носят ленти с цветовете на дъгата в Катар

ФИФА е подложена на напън от сряда сряда от няколко европейски футболни федерации, които желаят техните капитани да носят ленти с цветовете на дъгата по време на мачовете от Световното състезание в Катар, с цел да водят акция против дискриминирането.

Франция и Германия, последните два първенеца на Световната купа, са измежду осем от 13-те европейски футболни тима, отиващи в Катар, които се причислиха към стартиралата в Холандия акция „ Една обич “. Холандският тим играе с Катар в мач от група А на 29 ноември.

Правилата на ФИФА не разрешават на тимовете да носят на Световното състезание ленти със собствен личен дизайн и упорстват да се употребяват такива, предоставени от управителния орган.

Лентите за ръце са най-новия прийом за играчите, които прокарват политически послания, свързани със Световното състезание, домакинствано от Катар, където хомосексуалните актове са противозаконни, а отношението към служащите мигранти, които построяват обектите за шампионата, е проблематично от 10 години.

„ Носенето на лентата дружно от името на нашите тимове ще изпрати ясно обръщение, когато светът гледа “, сподели капитанът на Англия Хари Кейн в изказване.

Швейцарската футболна федерация съобщи, че желае капитанът Гранит Джака да носи лента на ръката, на която „ можете да видите сърце с разнообразни цветове, които съставляват многообразието на човечеството “.

ФИФА в този момент би трябвало да реши дали да поддържа някои от най-влиятелните си федерации-членки в жест, който може да смути Катар. Искането към момента не е коментирано.

Кампанията за лентите започва един ден, откакто емирът на Катар приказва пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, обещавайки международно състезание без дискриминация.

„ Катарският народ ще одобри с отворени прегръдки футболни почитатели от всички сфери на живота “, сподели шейх Тамим бин Хамад ал Тани в тирада пред други международни водачи.



Осемте европейски екипа, подкрепящи акцията за правата на индивида „ Една обич “, включват също Белгия и Дания. Петте европейски тима, които не участваха в сряда, бяха Хърватия, Полша, Португалия, Сърбия и Испания.

Въпреки това капитанът на Полша Робърт Левандовски – повторен международен състезател на годината на ФИФА – сподели тази седмица, че ще на знамето на Украйна в Катар.

На събитие на немската федерация в понеделник почитател, който е гей, употребява платформата, с цел да страната му да отстрани законите против хомосексуалността.

Посланикът Абдула бин Мохамед бин Сауд Ал Тани се оплака, че проблемите с човешките права отвличат вниманието от шампионата.

Хомосексуалните актове към момента са закононарушение в 67 страни по света, множеството от които са в Африка и Азия. В дузина от тях за гей мъжете е планувано смъртно наказване: Афганистан, Бруней, Иран, Мавритания, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Сомалия, Обединени арабски емирства,  Йемен и др.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР