ФИФА е отворена да обсъди възможността за създаване на мултинационални

...
ФИФА е отворена да обсъди възможността за създаване на мултинационални
Коментари Харесай

ФИФА ще обсъди създаването на мултинационални първенства

ФИФА е отворена да разиска опцията за основаване на мултинационални шампионати, заяви " Ройтерс ". Президентът на ФИФА Джани Инфантино съобщи, че обвързване на организацията е да изследва по какъв начин клубовете и нациите с по-малки финансови благоприятни условия могат да станат по-конкурентни с огромните лиги.

" Трябва да сме отворени за полемики. Белгийците и холандците разискват основаването на Бенелюкс лига, като тези полемики не престават към този момент 20 години и ние постоянно сме срещу, тъй като се основаваме на правилото на националността. Но може би това ще помогне. Наше обвързване е да проучим въпроса и да забележим до каква степен може да стигне ", сподели Инфантино.

От години ФИФА се опълчва на опитите за основаване на мултинационални шампионати. Предшественикът на Инфантино във ФИФА Сеп Блатер също беше срещу сходни проекти, а УЕФА блокира някои хрумвания за трансгранични лиги.

Инфантино добави, че с разговора към основаването на мултинационални лиги се търси подкрепяне на клубовете от дребните шампионати, без това да спре развиването на огромните лиги.

" Висшата лига е най-успешното състезание и ги приветствам, тъй като сътвориха превъзходен артикул. Очевидно те желаят да останат на върха и през идващите 100 години. Но другите също желаят да стигнат до върха. Така че можем ли да създадем нещо, с цел да се усъвършенства ситуацията на другите, без да лишаваме нищо от тези, които са на върха и имат огромна заслуга за развиването на футбола в днешни дни ", сподели още Инфантино.

В началото на века беше формиран проект за Атлантическа лига, който включва клубове от Холандия, Белгия, Португалия, Шотландия и някои скандинавски страни. За Централна и Източна Европа редложения имаше за основаване на чешко-словашко състезание, балканска лига и Хабсбургска лига.

Случаите за мултинационални шампионати порастват, като клубове в Северна Ирландия и Република Ирландия водят диалози за единна лига. Най-добрите тимове в Шотландия " Рейнджърс " и " Селтик " постоянно повдигат тематиката за присъединение към Висшата лига на Англия.

Подобни диалози се подхранват от обстоятелството, че за клубовете от по-малките шампионати е по-трудно да стигнат даже до групите на Шампионската лига, където тимовете обират лъвския къс. Въпреки че ФИФА позволи включването на клубове от Съединени американски щати и Канада в едно състезание, само че организацията заема твърда позиция във връзка с всички други опити.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР