Фиданка Йоневска е служителката е началник сектор Ревизии в ТД

...
Фиданка Йоневска е служителката е началник сектор Ревизии в ТД
Коментари Харесай

Румен Спецов за служителката, замесена в схемата с „Нотариуса“: НАП установи конфликт на интереси, но ВАС отменя решението

Фиданка Йоневска е служителката е шеф бранш „ Ревизии " в Търговско дружество на Национална агенция за приходите – София, която е част от издевателството върху гръцкия магнат Анастасиос Дикос. Той описа за систематичен рекет от групата на убития Мартин Божанов-Нотариуса и натиска от държавни чиновници. Дикос показва Йоневска като основател на сигнал против сдружението му и по едно и също време като човек, извършващ данъчна инспекция на същото, заради което я упреква в спор на ползи.

Оказва се, че през 2022 година има формирано произвеждане за определяне на спор на ползи.

14 февруари 2024, 11:22

Нотариуса рекетирал гръцки магнат. Национална агенция за приходите, КПКОНПИ и ДАНС влизали в фирмите, които ръководят „ София Ринг мол “ и ИКЕА

Производството е завършило с решение на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите през същата година. С него се открива съществуването на спор на ползи във връзка с Йоневска, удостоверява в изявление за „ 24 часа “ изп. шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов.

„ В Национална агенция за приходите са постъпили няколко сигнала против госпожа Йоневска за спор на ползи. Първият е от КПКОНПИ, като се дава информация за подаден при тях сигнал, само че без да се ползва самият сигнал. В него се твърди, че госпожа Йоневска съжителства на брачен начала с лице, което има участия и благосъстоятелност в няколко съответно разпознати търговски сдружения, във връзка с които тя е упражнявала пълномощия по работа. В Национална агенция за приходите е формирана предварителна инспекция, при която не са събрани задоволително доказателства за осъществени пълномощия по отношение на визираните лица от страна на Йоневска. Вторият сигнал от 11 януари 2022 година е от „ Данаос Девелопмент " ЕАД. Той съдържа данни за спор на ползи във връзка с Йоновска. В Национална агенция за приходите е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи. Производството завършва с решение на 9 май 2022 година, което открива спор на ползи във връзка с Йоневска. Решението е обжалвано и доказано на 4 август 2023 година от Административен съд София-град. На 27 март 2023 година Върховният административен съд анулира решението на първоинстанционните магистрати, като не открива съществуване на спор на ползи. Решение №3247/27.03.2023 година на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване. До окончателното изговаряне на съда по проблема Йоневска не е отстранявана от работа.

Има подаден и трети сигнал, още веднъж от КПКОНПИ, който се отнася до Йоневска за спор на ползи. Той е с идентично наличие като предходните. По тази причина е направен отговор от Национална агенция за приходите до КПКОНПИ, че към този момент е формирано произвеждане, по което е постановено решение, поради което не следва да се подхващат спомагателни дейности “, изясни Спецов. 

Относно изказванията, че Йоновска живее в противозаконна къща с доста екстри и съжителства на фамилни начала със съсобственик на верига бензиностанции и компания за горива, шефът на Национална агенция за приходите разяснява

„ Всеки чиновници подава имуществени заявления в КПКОНПИ при встъпване в служба, по-късно и годишно. При съществуване на формирано произвеждане по осъществяване на инспекция на декларациите за имуществото на чиновниците и при положение на открито противоречие в заявеното имуществено положение с действителното, което е в размер над 5000 лева и същото не е отстранено по планувания в нормативната уредба ред, се подхващат контролни дейности по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). В случай че при инспекциите се открият данни за осъществени административни нарушавания или закононарушения, се подхващат дейности по формиране на административнонаказателни производства, както и се сезират способените органи по наказателно гонене. В съответния случай във връзка с Ф. Йоневска, точно във връзка постъпил сигнал против служителката през 2019 година, е предоставена и осъществена инспекция на подадените от нея заявления за имущество и ползи по реда на ЗПКОНПИ. Тези дейности са подхванати за изясняване на изказвания за владеене на голям брой парцели, както и че е подала погрешни данни в декларацията за имущество и ползи. В хода на инспекцията са открити данни за несъответствия сред заявените от нея обстоятелства и наличните данни в обществените регистри, както и че не е заявила обстоятелства във връзка с обвързвано лице, за което са били налице такива предпоставки. За откритото при инспекцията лицето е съответно известено, като е подхванало дейности за подаване на коригираща декларация. При подхванати дейности по премахване на несъответствията законът не планува предприемане на следващи дейности “, изясни Румен Спецов.

Дружеството на Анастасиос Дикос е било с общо 16 инспекции – 1 за определяне на обстоятелства и условия и 15 за прихващане или възобновяване по отношение на определяне наличие/липса на съображение за възобновяване на Данък добавена стойност.

„ Те са обичайни при искане за възобновяване на Данък добавена стойност от страна на сдруженията. Спрямо сдружението са формирани и 4 проверки за определяне на отговорностите за налог върху добавената стойност на сдружението, като първата е била в интервала декември 2018 – октомври 2018 година, а последната март 2021 до юни 2021 година Г-жа Йоневска е упълномощила единствено една от осъществените 4 проверки. Освен това проверките не се правят от един човек, а от екип “, съобщи Спецов.

Той увери, че няма пробив в системата, откакто съдът е решил друго.

„ Инспекторатът “на Национална агенция за приходите прави инспекции както по сигнали, по този начин и регулярни. Законодателят е планувал ред и дейности, които следва да бъдат подхванати с оглед попречване и определяне спор на ползи. Същите са съответно написани в глава осма от ЗПКОНПИ/ЗПК и глава трета от Наредба за организацията и реда за осъществяване на инспекция на декларациите и за определяне на спор на ползи. Национална агенция за приходите прецизно извършва пълномощията си по посочените актове “, увери Спецов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР