Фибрите са основен компонент във всяка диета - подпомагат храносмилането,

...
Фибрите са основен компонент във всяка диета - подпомагат храносмилането,
Коментари Харесай

4 мита за фибрите

Фибрите са главен съставен елемент във всяка диета - подкрепят храносмилането, предотвратяват запек и понижават риска от сърдечни болести. Свързват се и с по-нисък риск от инсулт, диабет вид 2 и рак на червата.

Консумирането на богати на фибри храни ни кара да се усещаме и по-пълни сред храненията, а това, затова, способства за по-устойчива загуба на тегло.

Погрешните схващания към фибрите обаче са безчет, като се стартира от това какъв брой са ни нужни и се приклюли във въпроса от кое място да си ги набавим.

Ето четири от митовете, изведени от Healthista.

1. Най-много фибри получаваме от зърнените и бобовите култури

Когато чуем думата " фибри ", си представяме купа зърнени храни и " мюслита " за закуска - артикули, които постоянно в рекламните акции са посочени с високо наличие на фибри. Всъщност, те постоянно са цялостни с доста захар, което незабавно компрометира хранителната им стойност като съмнителна.

Здравословни други възможности на рекламираните " потребни закуски " са пълнозърнестите храни като овес и ечемик и ядки, както и богатите на комплицирани въглехидрати сладки картофи.

2. Фибрите са единствено един тип

Всъщност, фибрите биват разтворими и неразтворими. Докато разтворимите фибри се съдържат в овес, фасул и леща, техният неразтворим еквивалент участва в пшеничените трици, в задачите зърна с люспите на житото, царевицата, ориза, както и в някои зеленчуци. Първият тип понижава риска от сърдечни болести, до момента в който вторият разрешава на храната да премине по-бързо през червата.

И разтворимите, и неразтворимите фибри имат еднообразно значение - от позиция на метода, по който подкрепят действието на храносмилателната система. Затова и не е нужно да се тормозим прекомерно кои консумираме повече.

3. Всички плодове и зеленчуци са положителни източници на фибри

Наистина, всички плодове и зеленчуци съдържат фибри, само че в някои те са с по-високо наличие, в сравнение с в други. Ако желаеме най-хубавото от най-хубавото, може да наблегнем на броколи, грах и киви.

4. Увеличаване на приема значи увеличение на количеството

Ако не си набираме задоволително фибри, има решение, и то с няколко обикновени промени.

Замяната на кашу с бадеми ще добави 1 г към дневния банкет. Ако пък изберем грозде вместо ягоди, ще удвоим дозата фибри за деня.

Другите оферти включват зърнени култури като овес, само че също и стафиди, ябълки и моркови.

Резултатите от последното проучване National Diet and Nutrition Survey във Англия разкриват, че приблизително всеки англичанин употребява 18 г фибри дневно, което е доста по-малко от целесъобразния банкет от 30 година /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР