Фейсбук Секретен военен обект от миналото може да се превърне в

...
Фейсбук
Секретен военен обект от миналото може да се превърне в
Коментари Харесай

Секретен военен обект може да се превърне в уникална туристическа атракция край Варна

 Фейсбук Секретен боен обект от предишното може да се трансформира в неповторима туристическа атракция край Варна, научи Varna24.bg .

В началото на 50-те години на предишния век, у нас се пристъпва към построяването на така наречен Черноморска железница (супер конфиденциален Обект А) - план за жп линия свързваща двата ни най-големи черноморски града Варна и Бургас. Транспортният план е бил умислен като част от стратегическа жп автомагистрала, започваща от далечния Одески боен окръг и достигаща до българо-турската граница. Определеният маршрут на линията е Долно Езерово (Бургас) - Долни чифлик (Варна), като продължение на Юнак - Старо Оряхово и с вероятността крайморската жп автомагистрала да се продължи към Елхово и Хасково. Строило се е до към края на 50-те години, когато в резултат смяна в политическата конюнктура в международен мащаб, строителството е прекратено и построените уреди са изоставени. И по този начин остава недокопан и 5 километров тунел под Източния дял на Стара планина. Южният му портал е излизал при село Кошарица, където са били прокопани малко над 600 метра. От север са били приключени съвсем 2 км до с. Приселци (Несебърско). Днес могат да се видят остатъци от незавършената жп линия. Ясно си личат още дигите по полето около селата Тънково, Кошарица и Каблешково. Мостовете по деретата също седят, научаваме от фейсбук групата " Машина на времето ", където Надежда и Божидар Чоторови разгласяват и фотоси от изоставеното оборудване.

Началото на 50-те години на XX век е време на тотално опълчване сред Източния блок и Запада, светът е бил на прага на нова война. Целта на военно-стратегическият обект е да се обезпечи по бързо напредване от Северна в Южна България на пристигналите да " оказват помощ " руски войски при възможен боен спор с Турция. Определеният маршрут на линията е Долно Езерово (Бургас) - Долен чифлик ( Варна), като продължение на Юнак - Старо Оряхово и с вероятността крайморската жп автомагистрала да се продължи към Елхово и Хасково.

Строежът стартира по експлицитното разпореждане на Кремъл, след рекомендациите на двамата маршали на Съюз на съветските социалистически републики Климент Ворошилов (Северното Черноморие) и Николай Булганин (Южното Черноморие). Те имат значими указания от Сталин - да ревизират и трасират военните благоприятни условия на дребна България по руския път към Проливите. Любопитна детайлност е, че този градеж е част от редица инфраструктурни планове маскирани като цивилни, само че с военно-отбранителна цел. Така по разпореждане на двамата маршали, стартира и градежа на първия Сух док у нас - планиран за ремонт на руски военни кораби край Варна. Пак по тяхно разпореждане се построяват модерните за времето си артилерийски батареи на няколко места край Варна и Бургас (вече закрити).

" Предвиждало се е и монтирането на новите за времето (трофейни немски) крилати ракети, модифицирани от немски пленници и усъвършенствани модели на " V-1 ". Тогава се възнамерява и построява Дунав мост при Русе, който също е бил предвиждан като военно-транспортно оборудване. В тази връзка стартира и градежът на по-пряката ж.п. връзка от Одеския боен окръг до границата с Турция.

Обектът се осъществя при безспорна секретност под название " Обект А ". Строи се до към края на 50-те години, когато в резултат смяна в политическата конюнктура в международен мащаб, строителството е прекратено, построените уреди са изоставени. А трасето на линията е било съвсем готово. Били са осъществени повече от половината от землените работи, а изкуствените уреди са били съвсем приключени.

Остава недокопан и 5 километров тунел под Източния дял на Стара планина. Южният му портал е излизал при село Кошарица, където са били прокопани малко над 600 метра. От север е прокопан до с. Приселци (Несебърско), което се намира на самата граница сред Бургаска и Варненска област. Там са били приключени съвсем 2 км, а преди време локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство е отглеждало гъби в него.

Конкретните аргументи за прекъсването на приключената на половина към този момент така наречен Черноморска железница не са известни и до през днешния ден. Може би ще научим повече, в случай че един ден се разсекретят в цялост съветските военни архиви по въпроса.

Смята се, че с разведряването на интернационалната конюнктура, последвала след гибелта на Сталин, обекти с сходно военно-стратегическо предопределение се оказват към този момент никому ненужни. При появилите се нови условия държавното управление смята за безмислено да продължи построяването на съоражението единствено за цивилен цели, защото съгласно икономическите планове градежът се оказва недоходоносен, а превоза сред двата града се осъществявал по море и по шосе и нямало потребност от трети метод, написа socbg.com.

Днес могат да се видят остатъци от незавършената жп линия. Ясно си личат още дигите по полето около селата Тънково, Кошарица и Каблешково. Мостовете по деретата също седят. Старият и затворен от десетилетия тунел в региона на несебърските села Приселци и Кошарица си стои още там. Входът му е зазидан, само че има междина да влезе човек. В него, жители са влечуги, прилепи и земноводни. От време там се събират и наркомани. За над 60 години консервация са се образували сталагмити нормални за пещерите и всякакви други забавни пещерни формирания.

Не се изключва опцията тайнствения тунел да стане неповторима туристическа атракция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР