Фейсбук Преди дни в Девня приключи успешно поредният етап от археологическите

...
Фейсбук
Преди дни в Девня приключи успешно поредният етап от археологическите
Коментари Харесай

Нови уникални археологически находки край Варна

 Фейсбук Преди дни в Девня завърши сполучливо следващият стадий от археологическите изследвания на постройката, в която през 2019 и 2020 година, заяви кметът на Девня Свилен Шитов, видя Varna24.bg . Ето какво още разяснява той в персоналния си профил във фейсбук:

" Посетих мястото дружно с шефа на Музея на мозайките Иван Сутев. Разкопките още веднъж се организираха под управлението на доктор Христо Кузов от РИМ-Варна, с присъединяване на археолози от Варна и Велико Търново, и на екипа на музея в Девня. Задачата този път бе да се откри по какъв начин постройката е стояла архитектурно в обкръжаващата я система. Разкрити бяха южната и западната й фасади, и част от улиците. Интересни са добре непокътнатите глинени водопроводи, с които постройката се е снабдявала с питейна вода.

Намерени бяха две амфори и повече от 300 бронзови монети. Любопитна находка е и раковина на към 1500 години от типа Cypraea Tigris. Тя е удостоверение за комерсиалните връзки сред Марцианопол и земите по източноафриканското крайбрежие на Индийския океан. Всички материали ще бъдат дадени за реституция и разчистване.

Предстои правене и показване на научната документи пред Министерството на културата. Откритите антични зидове ще бъдат укрепени. Община Девня спомага логистично по време на целия развой на изследвания и ще продължи да поддържа работата на учените и отсега нататък.

Разкриването на повече елементи от културно-историческото минало на града ни е от особена значимост за развиването на нашата община като известна туристическа дестинация ", показа Свилен Шитов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР